Boeken over het starten van een wijngaard

Onderstaande beschrijvingen betreffen niet altijd recente uitgaven. Het kan zijn dat er nieuwe versies zijn verschenen. Of dat de publicatie niet meer nieuw verkrijgbaar is. Als algemene boekwinkels een boek niet kunnen leveren kunt u ook te rade gaan bij winkels van benodigdheden voor wijngaard en wijn maken. En tenslotte is het voor leden van het Wijngaardeniersgilde nog mogelijk een oproep voor een 2e hands exemplaren te plaatsen in Vraag en Aanbod.
De redactie houdt zich aanbevolen voor informatie over nieuwe of vernieuwde uitgaven.

 • Hobbyweinbau

  Auteur: Harald Bocker
  Praktijkhandboek voor de hobby wijnbouwer.
  Betreft zowel de de druif en de wijngaard als (de laatste drie van de 11 hoofdstukken) de wijnmakerij. Achterin duidelijk foto’s van aantastingen door tekorten en schimmels.
  Verlag Dr. Kerstin Ramm, Bürgel 2007; 171 p.; ISBN nr. 978-3-9807629-6-0

 • Zelf wijn maken

  Auteur: C.J.J. Berry
  Praktische informatie voor beginnende en gevorderde wijnmakers. Met 100 recepten voor wijn van allerlei vruchten. Bevat ook een hoofdstuk over het kweken van druiven.
  Uitgeverij Kosmos BV 1992; 152 p.; ISBN nr. 90 215 1411 7

 • Heerlijke wijn zelf maken

  Auteur:Herbert Feldkamp
  Handzaam boekje over het wijn maken van vruchten, druiven, groenten en bloesems. In het eerste deel wordt het proces behandeld bij het maken van de eerste wijn, een appelwijn. In een apart hoofdstuk wordt het maken van een wijn van druiven behandeld. Vertaald uit het Duits.
  Deltas, Belgie-Nederland 2006; 118 p.; ISBN nr. 9044712071

 • Zelf wijn maken

  Auteur: Jim Law
  Alles wat u moet weten over zelf druiven telen en wijn maken
  Ruim de helft van het boek behandelt de aanleg van een wijngaard en alle activiteiten in de wijngaard daarna. Het andere deel gaat over het maken van wijn. Het is een vertaling uit het Engels. De auteur heeft een wijngaard in Virginia (US). De behandelde druivensoorten zijn alleen traditionele en een enkele Amerikaans. De illustraties zijn volledig overgenomen uit de Amerikaans editie, vooral te zien aan de wijngaardfoto’s.
  Veltman Uitgevers 2007; 170 p.; ISBN nr. 90 5920 615 0

 • From vines to wines

  Auteur: Jeff Cox
  The complete guide to growing grapes and making your own wine
  Amerikaans boek in het Engels over de aanleg van een wijngaard, rassenkeuze e.d., snoeiwijzen (ook voor ons land niet gebruikelijke methoden), bodem, ziekten en plagen en oogst. Verder een tweede deel over alle aspecten van het zelf wijn maken. De auteur is redacteur van het blad The Wine News en Organic Gardening magazine.
  Storey Books 1999; 235 p.; ISBN nr. 1-58017-105-2

 • Groot zelf wijnmaakboek

  Auteur: Jan van Schaik
  Eenvoudig met tekeningen geïllustreerd boekje. Bestaat uit twee delen. Het eerste behandelt alle aspecten van het wijnmaken en recepten. Het tweede is het naslaggedeelte waarin gereedschappen, hulpmiddelen, grondstoffen allerlei tabellen een plek gekregen hebben.
  Kosmos-Z&K Uitgevers BV 1994; 125 p.; ISBN nr. 90 215 2351 5

 • Das Buch vom Biologischen Weinbau

  Auteur: Helmut Snoek
  Rebbau und Weinbereitung mit natuurgemässen Methoden
  Gericht op degene die wijnbouwer als hobby of nevenbaan beoefenen. Maar het bevat voor professionele wijnbouwers ook veel interessante aanwijzingen en adviezen. Het behandelt alle vragen bij dit thema, beginnend bij klimaat. aanleg wijngaard, biologische bemesting, onkruidbescherming en druivenbescherming tot aan de oogst en het maken van de wijn.
  Müller Rüschlikon Verlag AG 1996, Cham; 224; ISBN nr. 3-275-01205-3

 • Hobby-Winzer

  Auteur: Gerd Ulrich
  Duitstalig boek over standplaatseisen van druivensoorten, aanleg wijngaard, soortenkeuze, planten, onderhoud en snoei, bodemverzorging, gewasbescherming, rijping, oogst, wijn maken en bottelen.
  Eugen Ulmer 2003; 162 p.; ISBN nr. 3-8001-3898-0