Na het boksincident met mijn vriendinnetje kwam er een nieuw probleem. Er waren opeens zieke geiten. Raar loopje, hangende oren en ze aten niet meer. De veearts zei: “Deze heeft een luchtweginfectie en de volgende een hersenvliesontsteking.’’ Spuitje hier, spuitje daar.
Maar een dag later kwam ik ‘s middags terug uit mijn werk en tijdens mijn rondje door de stal zag ik een geit liggen met de snuit op de rug. Helemaal achterover liggend en met draaiende ogen. Dat is niet goed. En heel naar om je eigen dier zo te zien lijden. De volgende dag heeft de veearts de geiten in laten slapen. Ze waren te ver heen en hadden zichtbaar pijn. Dit was de beste optie.
Maar waar komt dit vandaan, wat is er aan de hand? Na wat onderzoek kwamen we erachter dat ze last hadden van hersenvliesontsteking. Waarschijnlijk veroorzaakt door het voer. We hebben het voer gelijk aangepast, maar de incubatietijd is 2 à 3 weken. Hoe gaat dit verder met onze geiten en hun ongeboren lammeren?
Er kregen zo nog een paar geiten last van de eerste verschijnselen: raar lopen en schuin weg draaien. Deze hebben we gelijk gespoten. Zo hebben we gelukkig nog wat dieren weten te reden. Maar dit was ook weer een spannende tijd. Hoe gaat het verder? Hoeveel zullen er ziek worden?
Ze zeggen wel eens een zieke geit bestaat niet. Ik denk dat dit klopt. Óf ze zijn springlevend óf ze liggen dood of voor dood in de stal. Erg naar. Ik liep die periode regelmatig met de wel bekende bokkenpruik op. Gelukkig ging deze periode ook weer voorbij. Maar het heeft ons wel dieren gekost. Jammer.
Maar, op naar het nieuwe leven. De lammetjes komen eraan. Daar kijken we allemaal erg naar uit. Er wordt hard gewerkt aan de melkstal en de kraamafdeling. Hoe zal dit alles verlopen? Hoeveel geitjes worden er geboren? Erg leuk, maar ook spannend en leerzaam!