Boeken/Publicaties over vinificatie

Onderstaande beschrijvingen betreffen niet altijd recente uitgaven. Het kan zijn dat er intussen een nieuwere editie is uitgebracht of dat de publicatie niet meer nieuw verkrijgbaar is. Vraagt u ook even bij winkels van benodigdheden voor wijngaard en vinificatie. En wellicht is het boek 2e hands nog verkrijgbaar. Leden kunnen oproep plaatsen onder Vraag en Aanbod.
De redactie houdt zich aanbevolen voor informatie over nieuwe uitgaven.

 • Handreiking kwaliteitswijn

  Over de teelt en vinificatie van de witte druivenrassen Johanniter en Solaris
  Johanniter en Solaris zijn op dit moment de meest populaire moderne witte wijndruiven van ons land. Dit boekje behandelt de teelt en vinificatie van beide. Het gaat in dit boekje niet zozeer om de grondbeginselen van de wijnbouw – al komt ook daar het nodige van aan bod – maar om die aspecten die het verschil kunnen maken tussen een adequaat wijntje en een wijn van uiteindelijk topkwaliteit.
  Het boek is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de parameters, keuzes en overwegingen die bij de productie van een witte kwaliteitswijn komen kijken. Aan het eind geeft het via een bespiegelend essay tevens een voorzet geven voor een meer algemene dialoog over de toekomst van onze Nederlandse kwaliteitswijnen.
  Het boekje telt 120 pagina’s en kost 15,95. Bestellen: stuur een mailtje met naam en (verzend)adres naar kwaliteitswijn@gmail.com. Na het voldoen van de verkoopprijs (bankrekeningnummer volgt per mail) wordt het boek franco thuisgestuurd.

 • Barrique-ausbau

  Winzerpraxisreeks
  Om een optimaal resultaat van lagering op hout te bereiken zijn er vele mogelijkheden in keuze van houtsoorten en lagering. Hoofdstukken over houtbestanddelen, houtsoorten en herkomsten, maken van de vaten, de werking tijdens de lagering (uitloging, rol van zuurstof en van tannes), werken met barriques, wijnuitbouw, biologische zuurafbouw en lageringsduur en klaring.
  Steidl en Leindl; 2001; Eugen Ulmer/Österreichischer Agrarverlag; 75 p.; ISBN nr. 3-7040-1834-1 (Ö); 3-8001-3681-3 (D)

 • Weinfehler erkennen

  Bestimmen, Vermeiden, Abhilfe 
  Fouten en ziektes laten zich ook bij zorgvuldige keldertechniek niet altijd vermijden. Van alle belangrijke fouten en ziektes wordt beschreven wat het is en hoe het ontstaat, hoe te herkennen, hoe te voorkomen en hoe te te herstellen. Duitstalig.
  Edmund Lemperle; 2007; Eugen Ulmer KG; 128 p.; ISBN nr. 978-3-8001-4947-6

 • Biologischer Saüreabbau

  Winzerpraxisreeks
  Behandelt de voor- en nadelen van de appel-melkzuurgisting (BSA) en de chemische en microbiologische kant en de behoefte aan voedingstoffen. De omstandigheden in en om de wijn voor een goed verlopende BSA, de inleiding van de BSA, tijdstip van het toedinen van de bacteriën, temperatuurvoering, klaring en zwavelen, BSA bij maceration carbonique en wat er allemaal mis kan gaan bij de BSA.
  Steidl en Leindl; 2002; Eugen Ulmer/Österreichischer Agrarverlag; 78; ISBN nr. 3-7040-1851-1 (Ö); 3-8001-3913-8 (D)

 • Schönung und Stabilisierung

  Winzerpraxisreeks
  Behandelt de vele mogelijkheden voor behandeling en klaring van de wijn, variërend van eiwit, bentonit, tannine, kieselsol en gelatine zowel in middelen als de uitvoering van behandeling zelf (w.o. Böckserbehandeling).
  Robert Steidl; 2004; Eugen Ulmer/Österreichischer Agrarverlag; 71; ISBN nr. 3-7040-2033-8 (Ö); 3-8001-4411-5 (D)

 • Weinanalyse im eigenen Betrieb: Grundparameter

  Winzerpraxisreeks
  Behandelt het uitvoeren van wijnanalysen in eigen bedrijf. Beschreven worden de belangrijkste analysemogelijkheden voor de belangrijkste wijnparameters (of inhoudstoffen): mostgewicht, pH-waarde, titrierbare zuren, alcohol, suiker, SO2, extrakt, vluchtige zuren. Zie ook: Weinanalyse im eigenen Betrieb: Qualitätsparameter.
  Reinhard Eder en Walter Brandes; 2003; Eugen Ulmer/Österreichischer Agrarverlag; 83 p.; ISBN nr. 3-7040-1949-2 (Ö); 3-8001-4200-7 (D)

 • Taschenbuch der Kellerwirtschaft 

  Een van de basisboeken voor de Duitse wijnbouw.
  Behandelt alle aspecten van de wijnbereiding, vanaf de oogst tot en met bottelen. Verder alles over wijnbehandelingsmiddelen, technische uitrusting, bedrijfscontrole, verkoop, sektbereiding en speciale dranken als druivensap, gedestilleerd, likeuren.
  Dr. Ludwig Jakob; 1998; Fachverlag Dr. Fraund; 393; ISBN nr. 3-921156-38-6

 • Knowing and making wine

  Belangrijk boek met basiskennis over wijn en wijnmaken. Engelse vertaling uit het Frans. De inhoud op hoofdlijnen: proeven en de compositie van wijn, het rijpen van de druif en de oogst, microbiologie van wijn en gisting, vinificatie, opslag en ouderen, klaren, stabilisatieprocessen en bottelen. Auteur directeur van de researchafdeling van de Universiteit van Bordeaux.
  Emile Peynaud; 1984; John Wiley and Sons; 370; ISBN nr. 0-471-88149-X

 • Hefen in der Weinbereitung

  Winzerpraxisreeks
  Een van de belangrijkste factoren in de productie van goede kwaliteit wijn is de zorgvuldige selectie en activering van de gist, die in de fase van de alcoholische vergisting voor het ontstaan van het zogenaamde secundaire boeket verantwoordelijk is. Hoofdstukken over het wezen van de gist, toepassing van gisten met o.a. de optimalisatie van de gist, reactivering, voeding, temperatuur, factor zuurstof, stoppen van de gisting en de keuze van de gist. Spontane vergisting en en gistmengsels komen ook aan de orde, evanals een aantal vergelijkingen tussen gisten in combinatie met druivenrassen.
  Wolfgang Renner; 2005; Österreichischer Agrarverlag; 80 p.; ISBN nr. 3-7040-2119-9

 • Making good wine

  A manual of winemaking practice for Australia and New Zealand
  Bedoeld voor de professional en de amateur wijnmaker geeft Rankine een grote hoeveelheid informatie over alle aspecten van het wijnmaken, met aan het eind hoofdstukken over kwaliteitscontrole en wijnanalyses.
  Bryce Rankine; 2002; Sun Pan MacMillan Australia Pty Limited, Sydney; 364 p.; ISBN nr. 0 7251 0563 1

 • Praktikerhandbuch Oenologie

  Tabellen und Berechnungen kompakt präsentiert
  Praktijkboek met alle tabellen die bij de arbeid in de kelder gebruikt worden. Berekeningsvoorbeelden helpen bij de praktische vertaling. Aansuikering, wijnbehandeling, ontzuring, aanzoeten en versnijden, gisten, melkzuurbacteriën en enzymen, rode wijnbereing komen aan de orde, evenals de inrichting van de wijnkelder w.o. bouwen, pers, tanks, verwarming en koeling, filtering en flessenvulling. Boek gaat uiteraard uit van de in Duitsland geldende regelgeving.
  Bernd Weik, DLR Rheinpfalz in Neustadt/Weinstrasse; 2008; Meininger Verlag; 115 p.; ISBN nr. 978-3-87524-177-8

 • Wijntechnologie en -biochemie

  Hoe wordt wijn gemaakt?
  Handboek met beschrijvingen van alle facetten van het wijnmaakproces (te beginnen vóór en bij de oogst), de chemische samenstelling van de druif, de chemische samenstelling van de wijn en wijnterminologie. Prof. Pierik is bekend van o.a. de gelijknamige collegeserie aan de Universiteit van Wageningen.
  Prof.Dr.Ir. R.L.M. Pierik; 2008; Naber Media Exploitatie BV; 165 p.; ISBN nr. 90-811225-1-7

 • Weinanalyse im eigen Betrieb: Qualitätsparameter

  Winzerpraxisreeks
  Boekje richt zich vooral op de zelfvermarktende wijnbouwer met een streven naar hoge kwaliteit, het advieslaboratoriumhoog, de leraar en de wetenschapper. Behandelt diverse microbiologische, sensorische en physieke onderzoektechnieken ter bewaking van de alcoholische gisting, zuurafbouw, wijnstabilisering- en -harmonisering en botteling. Zie ook: Weinanalyse in eigenen Betrieb: Grundparameter.
  Rheinhard Eder u.a.; 2004; Eugen Ulmer/Österreichischer Agrarverlag; 76; ISBN nr. 3-7040-2022-2 (Ö); 3-8001-4609-6

 • Der Weg zum Spitzenwein

  Winzerpraxisreeks
  Praktijkboekje om de stap voor stap op een hogere kwaliteitsniveau te brengen. Met hoofdstukken over verschillende aspecten van de vinificatie: rol van de wijngaard, rol van de druivenverwerking, pulpwekingtijd, bentonit, gisten, zuurstof, enzymen, SO2, ontzuring, behandelingen van de wijn als klaring, stabiliseren e.d..
  Robert Steidl, Georg Leindl; 2007; Österreichischer Agrarverlag; 72 p.; ISBN nr. 978-3-7040-2242-4

 • Weiter auf dem weg zum Spitzenwein

  Winzerpraxisreeks
  Vervolg op Auf dem Weg zum Spitzenwein. Deze uitgave met hoofdstukken over koude maceratie, regulering van de gisting, spontane vergisting, wijnuitbouw op de gistcellen, eiken chips in de wijn, UTA, muffige smaak en kurktoon.
  Robert Steidl; 2006; Östereichischer Agrarverlag; 67 p.; ISBN nr. 3-7040-2163-6

 • Gärprobleme

  Winzerpraxisreeks
  Boekje gaat inop de verschillende factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor een stokkende gisting. Dat kunnen oorzaken zijn die niet op het eerste gezicht te herkennen zijn. Giststop beoordelen, oplossen en voorkomen is de intentie van deze uitgave. Allerlei zaken komen hierbij aan de orde zoals de wijngaard (bodem, bemesting, rijpheid van de druiven etc.), de gist, druivenverwerking, mostbehandeling, gistvoorbereiding en -voering.
  Steindl en Renner; 2001; Eugen Ulmer/Österreichischer Agrarverlag; 73 p.; ISBN nr. 3-7040-1832-5 (Ö); 3-8001-3682-1 (D)