Weet waar U aan begint

Een wijngaard beginnen is veel werk

Een mooie zomeravond op het terras met een glas witte wijn is een heerlijk tijdverdrijf. Puur genieten. Vooral als het glas gevuld is met uw eigen wijn waar u een heel seizoen hard aan gewerkt hebt. Zeker is dat het een verleidelijk idee is om je eigen wijngaard aan te leggen en je eigen wijn te maken. Maar wees ervan overtuigd: het gaat allemaal niet vanzelf. Er komt heel wat bij kijken voordat er een glas zelf gemaakte wijn voor u staat. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook de grote uitdaging.

Hobby- of commerciƫle wijngaard

Natuurlijk hangt het ervan af of u als hobby een wijngaard wilt hebben of dat u er geheel of gedeeltelijk uw beroep van wilt maken. Als dit laatste het geval is dan krijgt u te maken met de gemeentelijke regels die voor de locatie gelden (o.a. bestemmingsplan). Verder hebt u van doen met de rassenlijst, lijst van toegestane gewasbeschermingsmiddelen, de regelgeving voor de inrichting van uw wijnmakerij en het wijnmaakproces. En niet te vergeten het volledig administreren van alles wat u doet.

Betreft het een hobbywijngaard, dan liggen de zaken veel eenvoudiger. Aan de hand van bezonning, wind, beschutting e.d bepaalt u waar u de druivenrijen wilt planten en op welke afstand tussen de stokken en tussen de rijen. Realiseer u dat er in de rijpingstijd netten overheen moeten om uw trossen tegen de vogels te beschermen. Denk ondertussen ook na of u een ruimte hebt waar u de wijn wilt gaan maken.
Een wijngaard vergt natuurlijk de nodige tijd. Dat begint al in de winter met de snoei en gaat verder met het uitdunnen van de uitlopers, trosdunnen, bladeren weghalen, dieven, zomersnoei en toppen. En vergeet ook de bodem niet.

Een wijngaard vergt natuurlijk de nodige tijd. Dat begint al in de winter met de snoei en gaat verder met het uitdunnen van de uitlopers, trosdunnen, bladeren weghalen, dieven, zomersnoei en toppen. En vergeet ook de bodem niet.

Mooie momenten in de wijngaard

Maar het werk als wijngaardenier kent natuurlijk ook zijn hoogtepunten. Mooi moment is het voorjaar wanneer de eerste frisgroene blaadjes uit de knoppen tevoorschijn komen. Schitterend. En dan de zomertijd u tussen de groene rijen bezig bent met het zonnetje in het gezicht en het geluid van de vogels om u heen.

Een absoluut hoogtepunt is de wijnoogst. Het resultaat van een zomer werken in de wijngaard. De oogst kan heel gezellig gemaakt worden door met de helpende vrienden en familie niet alleen te plukken, maar ook een broodje te eten en een slokje te drinken.

Het beste kunt u bij een andere hobbywijngaardenier informeren hoe het allemaal werkt.