{"id":542,"date":"2014-07-04T13:06:03","date_gmt":"2014-07-04T12:06:03","guid":{"rendered":"http:\/\/57607284.swh.strato-hosting.eu\/?page_id=542"},"modified":"2018-02-27T01:43:00","modified_gmt":"2018-02-27T00:43:00","slug":"werk-in-de-wijngaarden","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.wijnenwijngaard.nl\/wijngaarden\/werk-in-de-wijngaarden\/","title":{"rendered":"Werk in de wijngaard"},"content":{"rendered":"
Globaal loopt het wijngaardseizoen van januari tot ergens in oktober wanneer de oogst plaats vindt en het werk in de wijnmakerij begint. En weer of geen weer, door het seizoen heen moet er van alles gebeuren. Om u een idee te geven:<\/p>\n
Winter snoei en onderhoudswerk aan palen, draden etc.
\nHet snoeihout versnipperen en afvoeren.
\nEn eventuele bemesting.<\/p>\n
Aanbinden van de takken die u bij de snoei hebt laten staan.<\/p>\n
Wegbreken van het teveel aan uitlopers om zo alle energie te richten op de beste vruchttakken.<\/p>\n
De opgroeiende vruchttakken moeten steeds tussen de draden gebracht worden en eventueel aangebonden. De hele zomer door is er werk aan de winkel. De bladwand moet voldoende open gehouden worden om schimmels tegen te gaan. Bij\u00a0snelgroeiende rassen (en vruchtbare grond)\u00a0is dat veel werk. Het\u00a0dieven\u00a0weghalen en aanbinden. Ook moet er op een\u00a0bepaald ogenblik getopt\u00a0worden. De onderste bladeren weghalen is vaak nodig\u00a0om\u00a0de trossen meer zon te geven en sneller te laten drogen na regen.<\/p>\n
Het kan het nodig zijn om iets tegen de meeldauw te doen, bijvoorbeeld door met zwavel te spuiten. Een en ander natuurlijk afhankelijk van de schimmelresistentie van de gekozen druivenrassen en hoe biologisch u wilt werken.<\/p>\n
De druiven\u00a0beginnen\u00a0te rijpen. Dat betekent netten\u00a0ophangen. Over de hele wijngaard of alleen langs de rijen. Doet u dat niet dan\u00a0vallen uw mooie trossen ten prooi aan de vogels.En tenslotte is het belangrijk met metingen te volgen hoe het suikergehalte\u00a0in de druiven zich ontwikkelt en zo te bepalen wanneer er het beste geoogst kan worden. Het absolute hoogtepunt in het werk van een wijngaardenier.<\/p>\n
Oogsten van de druiven. Bezoek eens een wijngaardenier en vraag hem gerust wat hij zoal doet in de wijngaard.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Globaal loopt het wijngaardseizoen van januari tot ergens in oktober wanneer de oogst plaats vindt en het werk in de wijnmakerij begint. En weer of geen weer, door het seizoen … <\/p>\n