Bart Van De Mierop van het jonge Domein Weynhoven in het Belgische Brecht heeft twee oogsten van zijn eigen wijnstokken achter de rug. Hij plantte 0,6 hectare wijngaard aan met de rassen chardonnay, pinot noir en auxerrois. Een eerste stille witte wijn is inmiddels gebotteld, maar zijn uiteindelijke doel is het produceren van kwalitatieve mousserende Kempische wijn.
Naam wijnmaker: Bart Van De Mierop
Naam wijnhuis: Domein Weynhoven
Sinds/jaartal oprichting: 2021
Plaatsnaam: Brecht, BE
BGA/BOB: nog niet van toepassing
Oppervlakte in hectare: 0.6
Productie in flessen: 200
Aangeplante druivenrassen: auxerrois, chardonnay, pinot noir
1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?
We wilden een zinvolle bestemming geven aan het perceel gelegen pal achter ons en we zagen een uitdaging in het aanleggen van een wijngaard waarbij we alle aspecten ‘from field to bottle’ zouden kunnen beheersen. Een gezonde dosis onontgonnen ondernemerschap zou het licht eindelijk kunnen zien… Uit een buurtonderzoek -tot in de archieven van de gebroeders Trappisten uit Westmalle toe- bleek dat er rond 1850 ook al succesvolle wijnbouw bestond in onze contreien, ver voor er van Trappistenbier nog maar sprake was. Ons vakantiehuis, tevens vergaderlocatie voor 12 gasten, geeft uit op de wijngaard. Gelegen in de schaduw van de abdij van Nazareth, van de zusters Trappistinnen in Brecht, vormt het een ideale locatie voor zowel vakantie als heisessies.
2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?
Op ambachtelijke wijze en afgestemd op de mogelijkheden van het perceel en de omgeving, beoefenen we kleinschalige en duurzame wijnbouw, met respect voor de natuur en het natuurgebied ‘Brechtse Heide’ waar we aan grenzen. Nadat we met de oogst van 2024 voor de eerste keer succesvol stille witte wijn maakten, werd de oogst van 2025 afgestemd op ons einddoel: de productie van kwalitatieve mousserende Kempische wijn.
3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?
Onze werkwijze is doordrongen van de klassieke school: van de keuze van onze druivenrassen, via het wijngaardbeheer, tot en met de vinificatie.
4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?
Omdat we voornamelijk kwalitatieve mousserende wijn willen maken, plantten we in de loop der jaren enkele van de traditionele Champagne druiven aan zoals pinot noir en chardonnay. Daarnaast vervolledigt op dit moment de pinot auxerrois ons pallet aan druiven.
5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?
De oude kleigroeves in de buurt van de steenbakkerijen van weleer zijn relicten van een glorieus steenbakkersbestaan in Sint-Lenaerts en Brecht. Die klei- en leemlagen strekken zich uit tot ons wijngaardperceel. We ervaren, zelfs bij onze jonge wijn, vrij aromatische elementen met heerlijke toetsen van rijp fruit. Het is in wijnjargon na vijf jaar nog altijd erg vroeg om een balans op te maken, dus ik doe binnen 5 jaar graag nog eens een interview.
6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?
Zowel het oogst- als het bottelmoment zijn natuurlijk twee momenten bij uitstek waarbij je een bepaalde kroon op je werk kan zetten. Ook de ervaring die we opdeden van mensen die onze wijn de allereerste keer proefden was intens: het is toch altijd afwachten hoe het bredere publiek je wijn ervaart. Maar het allerleukste moment is misschien toch nog altijd die heerlijke geur van een opstartende fermentatie die je gedurende enkele dagen sterk kan waarnemen.
7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?
We zijn een jong en bescheiden domein en hebben nu nog maar twee keer geoogst wat maakt dat het wat ongepast zou zijn om op basis daarvan reeds een oordeel te vellen. Maar we zijn toch trots op onze stille witte wijn gemaakt van auxerrois die we in het voorjaar konden bottelen. De oogst van 2025 leverde daarenboven kwaliteitsvolle druiven op, dus we duimen voor een topjaar.
8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?
Onze stille witte wijn met beperkte oplage, gedoopt Hemelse Dauw, is een verfrissende wijn met aangename zuren die zich het best laat drinken op een terrasje, schuilend onder een boom voor de zomerse zon.
9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?
Resto 136 in Hoogstraten waar men onder andere Schorpion serveert.
10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?
Het optimaliseren van de processen en het beheersen van de kosten is toch uitdagend, hoe klein de wijngaard ook is.
11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?
Eigenlijk dragen wij alle wijnbouwers in België en Nederland een warm hart toe. Wij zouden allemaal best een stuk chauvinistischer mogen zijn. Regelmatig serveren we ook hun wijnen tijdens degustaties. Om er toch één te noemen in Nederland omdat hij vlakbij gelegen is: Mark van de Rakt van Hof van Baarle. En in België omdat ik er met mijn vrouw al enkele leuke proeverijen kon mee doen: Wilfried Schorpion van Schorpion.
		






