Algemeen

Maak kennis met Robert Schmiehusen

Robert Schmiehusen van Wijndomein De Oude Hoeve in het Belgische Hamont-Achel heeft zijn halve hectare wijngaard aangeplant met eerste generatie hybride rassen. Jaren van experimenteren en bijleren, hebben geresulteerd in een meer elegante wijnstijl. Sinds 2016 laat hij zijn most vergisten op enkel natuurlijke gisten en dit jaar heeft hij voor het eerst een deel van de oogst vergist met de macération carbonique-methode.  

Naam wijnmaker: Robert Schmiehusen
Naam wijnhuis: Wijndomein de Oude Hoeve
Sinds/jaartal oprichting: 2000
Plaatsnaam: Hamont-Achel, BE
BGA/BOB: niet van toepassing
Oppervlakte in hectare: 0.5 
Jaarproductie in flessen: 1100-1500
Aangeplante druivenrassen: seyval blanc, phoenix, leon milot en marechal foch. Allemaal eerste generatie hybride rassen.

1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?

Onze liefde voor de natuur en het buitenleven gaat heel goed samen met de liefde voor een glas wijn. Toen we de mogelijkheid hadden het domein over te nemen, hebben we deze kans gegrepen en een mooi bedrijf opgebouwd. Het hebben van een wijndomein is als het ware een levenswijze, je beweegt mee met de natuur. Ik vind dat heel inspirerend en laat de bezoekers graag meebeleven wat het hebben van een wijngaard inhoudt. Ons motto is dan ook ‘inspireren en beleven’.

2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?

Puur natuur, geen toevoegingen, geen gedoe. Van slecht fruit kan je geen goed product maken, met goed fruit heb je een kans.

3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?

Wij houden het bij de klassieke methode, zoals onze grootouders het al deden.

4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?

Leon milot en marechal foch, twee clonen die erg nauw aan elkaar verwant zijn. In de wijngaard is gebleken dat ze zeer sterk en resistent zijn tegen ziektes. Spuiten is daarom totaal overbodig. In de wijnkelder hebben we door de jaren heen veel geëxperimenteerd en geleerd, en is de wijn geëvolueerd van wat zwaar en lomp tot elegant. En we werken nu zelfs met de gist die van nature al op de druiven aanwezig is. Puur natuur dus. Dit jaar hebben we voor het eerst een deel met de macération carbonique-methode gemaakt. Het eindresultaat laat nog even op zich wachten, maar een eerste proefje was veelbelovend. 

5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?

Dat is een lastige vraag. Daarom een leuke anekdote; in de Bourgogne proefde ik een wijn en deze had een kenmerkende geur die ik meteen associeerde met onze eigen wijn. Bij navraag bij de wijnboer bleek dat deze van een wijngaard kwam die eveneens op zandgrond stond. Het is mij nog altijd niet duidelijk of dit nu door het terroir komt of door de druif zelf.

6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?

Persoonlijk ben ik het liefste buiten in de wijngaard bezig. Ik geniet mateloos van de natuur. Mijn favoriete moment in de kelder is het gistingsproces. Bij rondleidingen laat ik mensen hun oor tegen het vat leggen en dan geniet ik van de verbazing op hun gezichten. “Het leeft!”, wordt er nogal eens geroepen. Het is een mooi moment in het proces, eigenlijk de geboorte van wijn volgens de definitie.

7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?

2016. Dat was het jaar dat we een groot risico hebben genomen en voor de eerste keer volledig puur natuur zijn gaan werken. Puur fruit op eigen gist. Een groot leermoment en de basis waarop we nu verder werken. Inmiddels is dat jaar tot de laatste fles uitverkocht, dus zijn onze inzet en experimentele mindset beloond.

8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?

Ik ben een voorstander van ‘lokaal met lokaal’. Onze rode wijn gaat fantastisch samen met de ambachtelijke Achelse blauwaderkaas op een stuk vers brood. Hoe simpel en lekker kan het zijn.

9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?

Geen idee.

10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?

De regelgeving en de boekhouding die je daarvoor moet voeren.

11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?

Belgische wijnmaker Veerle Janssen en Nederlandse wijnmaker Henk Aarts. 

Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.