Veerle Janssen van wijndomein De-Qui nam de boerderij van haar vader over en plantte daar op een hectare grond zeven verschillende druivenrassen aan. De benodigde vergunningen bezorgen haar kopzorgen, maar uiteindelijk maken de mooie uitzichten op haar eigen wijngaarden alles goed.
Naam wijnmaker: Veerle Janssen
Naam wijnhuis: Wijndomein De-Qui
Sinds/jaartal oprichting: 2021
Plaatsnaam: Pelt (BE)
BGA/BOB: landwijn
Oppervlakte in hectare: 1
Productie in flessen: 1000
Aangeplante druivenrassen: gewürztraminer, souvignier gris, satin noir, muscaris, cabernet cortis, phoenix, bolero
1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?
We gingen in het verleden vaak naar de Moezel waar het uitzicht op de wijngaarden geweldig is. Mijn vader had een boerderij, maar kon door een ongeluk niet meer werken. Na enige twijfel hebben we de boerderij overgenomen. Nu kunnen we genieten van die mooie uitzichten op onze eigen wijngaard. Zelf een lekkere wijn maken is ook een leuke uitdaging.
2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?
Zo simpel en natuurlijk mogelijk wijn maken door te luisteren, waar te nemen en het buikgevoel te volgen. We hebben koeien en akkers en ondanks dat velen erop tegen zijn, gebruiken we het stro en de mest als meststof voor de wijngaard. We ontdekken, proberen uit en vergelijken in kleine hoeveelheden.
3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?
Klassieke methode met zo weinig mogelijk toevoegingen.
4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?
Souvignier gris, want deze variëteit groeit mooi omhoog en is niet erg gevoelig voor ziekten, én je kan er heerlijke wijn van maken. De mooi gekleurde trossen zijn niet compact dus ook niet zo gevoelig voor botrytis.
5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?
Dat is me nog niet duidelijk. Mijn gedacht is dat de druivensoort meer doet dan de grond. Dit jaar ga ik het nog eens vergelijken – souvignier gris van de Rijn en die van ons.
6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?
Het bottelen, want het is fijn om je product af te ronden en aan de man te brengen. Het meest spannende deel vind ik de vergisting. Tot in januari weet je niet 100% zeker hoe deze evalueert.
7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?
2024. Dat was de tweede jaargang die we voor verkoop gemaakt hebben en voor mij persoonlijk beter dan 2023 en de vele testjes van de jaren ervoor.
8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?
Onze rosé, Qui-aime, met carpaccio.
9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?
Johannitershuis in Borgloon.
10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?
De omgevingsvergunningen en al wat daarbij komt kijken. Het is een heel gedoe en erg duur. Voorheen hielp de gemeente daarbij. Ik heb geprobeerd het zelf te regelen, maar dit bleek best lastig. Nu maken we gebruik van een adviesbureau.
11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?
Jeroen Houben van Jerom Winery en John Cox van Domaine Salamander.