Algemeen

Maak kennis met Ward Vandersmissen en Michel Vanderstraeten

Gedreven door passie en respect voor de natuur richtten Ward Vandersmissen en Michel Vanderstraeten in 2018 Wijndomein Rolinghen op in het Belgische Rullingen. Favoriete onderdelen tijdens het vinificatieproces zijn voor hen de trage vergisting op lage temperatuur en de lagering van hun wijnen op keramisch getoaste vaten. 

Namen wijnmakers: Ward Vandersmissen en Michel Vanderstraeten
Naam wijnhuis: Wijndomein Rolinghen
Sinds/jaartal oprichting: 2018
Plaatsnaam: Rullingen (BE)
BGA/BOB: –
Oppervlakte in hectare: 1,2
Productie in flessen: 5000
Aangeplante druivenrassen: kerner, pinot gris, pinot blanc, sankt laurent.

1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?

Passie.

2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?

Gedreven door passie en respect voor de natuur streven we in het wijnhuis naar perfectie via een trage vergisting op lage temperatuur, die zorgt voor een optimaal behoud van smaak, zonder toevoeging van suiker.

3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?

Het plukken en snoeien gebeurt volledig handmatig. Het beheer van het gras en de bruine strook gebeurt uitsluitend mechanisch door maaien, zonder gebruik van herbiciden. De loofwand wordt verzorgd met klassieke en biologische middelen (fungiciden), zonder gebruik van pesticiden.

4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?

Klassieke rassen met Duitse klonen, omdat de druiven verder van elkaar staan dan de Franse klonen. In ons koele en vochtige klimaat heeft de wind zo meer spel om de druiven te drogen. Ook het smaakpalet ligt ons beter.

5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?

Onze wijngaard ligt in een beekvallei en is daardoor vorstgevoelig. De bomen zijn gezegend met maretakken wat duidt op kalkrijke grond, en de zandleemgrond is in staat om het vocht goed vast te houden. Nadeel is dat het koude grond is die de warmte niet goed vasthoudt.

6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?

Dat is onze koude vergisting op 8°C die met gemak drie maanden of langer duurt. En ook de lagering van wijn op keramisch getoaste vaten, die een pure toets van vers hout afgeven en ideaal zijn voor witte wijn.

7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?

De kans op een echt boerejaar is in onze streken niet vanzelfsprekend. Elk jaar brengt zijn eigen verrassingen: 2023 was een goed jaar, 2024 leverde geen oogst op, en 2025 gaf mooie vruchten met zeer geconcentreerd fruit. We zijn dan ook bijzonder benieuwd naar de wijn van dit oogstjaar.

8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?

Pinot gris met voldoende zuren in combinatie met gerookte vis en schaaldieren. Sankt laurent met een lekker stuk rund of wild. De pinot blanc staat op zichzelf, maar gaat ook goed samen met gevogelte, zoals patrijs en fazant.

9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?

Bistro Belge in Paal (Beringen), Fina Wine & Lifestyle in Wellen en ’t Grevenhuis in Borgloon.

10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?

Een constante hoge kwaliteit garanderen in een eerlijk, puur product.

11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?

Johan Bellens van Wijndomein Sassenbroek in Borgloon (BE) en Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus in Vijlen (NL). 

Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.