Op 30 augustus 2025 heeft de familie Visscher de uitbreiding van hun wijnmakerij officieel in gebruik genomen. De opening valt samen met het 25-jarig bestaan van hun wijndomein.
In 2000 startten Roelof en Ilse Visscher met wijngaard Hof van Twente. Daarmee verplaatsten zij de noordgrens van de Nederlandse wijnbouw – tot dan lag die op de Wageningse Berg. Vanaf de tweede oogst werden de druiven op eigen domein verwerkt.
Al snel bleek er ook vraag vanuit andere wijnbouwers. “Veel druiventelers wilden zelf geen wijn maken en vroegen of wij dat voor hen konden doen,” vertelt Roelof Visscher. Dit leidde in 2010 tot de oprichting van Neerlands Wijnmakerij en de bouw van een moderne wijnmakerij.
Na vijftien jaar bleek de capaciteit door toenemende vraag opnieuw ontoereikend en moesten tanks zelfs buiten worden geplaatst. Volgens Roelof Visscher ligt er nog steeds veel potentieel in de markt: “Slechts 0,6% van de Nederlandse wijnconsumptie bestaat uit Nederlandse wijn.”
Sinds 2024 is zoon Mart Visscher mede-eigenaar van Neerlands Wijnmakerij. “Dit maakte de keuze om wat groter te groeien makkelijk,” verklaart Roelof Visscher. De wijnmakerij beschikt nu over 350 m² extra ruimte. “Dankzij de uitbreiding kunnen wij nu circa 200.000 liter per oogstjaar verwerken,” aldus Mart Visscher.
Vandaag de dag produceert Neerlands Wijnmakerij naast de eigen wijnen, ook die van 43 collega-wijnbouwers, verspreid van Limburg tot Groningen. Daarmee komt naar schatting 12,5% van alle Nederlandse wijn uit het Twente’s Bentelo, zo licht Ilse Visscher toe.