Vele jaren geleden, onderweg naar onze vakantiebestemming in Kroatië, bezocht ik wijndomein Gravner in Friuli, Italië. Dat moment vormde het begin van mijn fascinatie voor oranje wijn. Nooit eerder had ik een wijn van de witte druif ribolla gialla geproefd die zó rijk was aan aroma’s. Mijn verwondering begon al bij de kleur: diep cognac. Dat gevoel werd alleen maar versterkt door het degustatieglas – een soort waterglas met een deuk.
Voorzichtig rook ik aan het glas: gember, abrikoos, bloemen, noten, koffie, peer… Een weelderig bouquet, samengehouden door een florale toets van bijenwas. De smaak was, als dat al kon, nog verrassender: droog, complex, rijk aan tropisch fruit en met niets te vergelijken dat ik eerder had geproefd. Oxidatief. Een wijn met een hoek af, zoals we in Antwerpen zeggen.
Jaren later oogst ik zelf gezonde, rijpe witte druiven van de variëteit solaris. Diep oranje gekleurd door de overvloedige zon van 2018. In mijn hoofd ontstaat mijn eerste oranje wijn – en in het vat ook. Drie maanden laten we de schillen macereren in de wijn. Wild vergist, complex, droog, rijk aan tropisch fruit, umami… Gastronomisch het beste wat we maken. En toch… het verkoopt voor geen meter. Niemand kent het, en wie het wel kent, staat er vaak dubbel tegenover. Het frustreert me, maar ik begrijp het.
Oranje wijn is iets te gretig opgepikt door natuurwijnliefhebbers. De structuur, tannines en anthocyanen zorgen voor een kleinere kans op oxidatie, waardoor het beperken van sulfiet bij oranje wijn veel eenvoudiger is dan bij witte wijn. Maar dat vraagt ervaring van de wijnmaker, en daar loopt het helaas vaak mis. Onder het mom van ‘natuurwijn’ worden nog te veel foutieve wijnen als oranje verkocht aan nietsvermoedende wijnliefhebbers.
Ik hoor gerenommeerde wijnjournalisten luidop mopperen dat ze hopen dat de orange hype snel voorbij zal zijn. Dat we snel weer ‘normaal’ kunnen doen. Gelukkig bestaat oranje wijn in de Kaukasus al 8000 jaar – dit waait niet zomaar over. Ik hoop van harte dat we haar een tweede kans geven. Want weinig witte wijn bezit de complexiteit van een oranje wijn. De smaak van druiven zit immers in de schil.
Gastronomisch kan oranje wijn moeiteloos de uitdaging aangaan met gerijpte harde kazen en kruidige mediterrane gerechten. Veel complexiteit, een explosie van smaken. Als wijnliefhebber kan ik dat alleen maar toejuichen.
Foto: Joren De Weerdt







