Algemeen

Duurzaamheid staat centraal tijdens goed bezocht wijnbouwcongres

Meer dan 160 wijnprofessionals kwamen bij het Van der Valk Hotel in Maastricht samen om te spreken over de ontwikkeling en toekomst van Belgische en Nederlandse wijnen. Deelnemers bestonden voornamelijk uit wijnbouwers en wijnmakers, maar ook sommeliers, wijnhandelaren en wijnliefhebbers vanuit alle uithoeken van België en Nederland waren naar Limburg afgereisd om nieuwe wijnkennis op te doen.

Na een korte inleiding van Master of Wine Cees van Casteren waarbij hij aanhaalde wat Limburg zo aantrekkelijk maakt voor wijnliefhebbers, blikte hij vooruit naar het programma en de sprekers van de dag.

Een belangrijk terugkerend thema was duurzaamheid en de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen. Dit werd vanuit verschillende disciplines belicht. Vanuit de wetenschap door Kees van Leeuwen en Vicky Corbeels. Van Leeuwen toonde hoe de vele opties in druivenvariëteiten, onderstokken en geleidesystemen bijdragen aan een betere aanpassing aan klimaatverandering. Corbeels schetste een beeld van de huidige status van milieu duurzame wijnbouw en welke stappen er nodig zijn om tot duurzaamheidsplannen met tactische en strategische doelen te komen. Wijnmakers Patrick Nijs en Stan Beurskens presenteerden hun duurzame benaderingen vanuit de praktijk. Het principe, de werkwijze en de resultaten van regeneratieve wijnbouw stonden centraal in de presentatie van Nijs. Beurskens benadrukte juist het nut van technologie in zowel de wijngaard als de wijnkelder, zoals drones, AI en plantsapanalyses, om op de juiste momenten gericht in te kunnen grijpen. Smaakprofessor Peter Klosse stimuleerde meer samenwerking tussen de wijnsector en de gastronomie, maar opperde ook het idee van samenwerking tussen wijnbouwers onderling als duurzame oplossing.

Toerisme vormde tijdens het congres eveneens een belangrijk speerpunt. Wijnondernemers Pierre Gubbels en Camille Oostwegel werden geïnterviewd over respectievelijk een bloeiend wijndorp en succesvolle wijnkastelen, die wijntoerisme aantrekken. Nele Bylois sprak over de ontwikkelingen van de Wijnstraat, een grensoverschrijdende route die vier wijnregio’s met elkaar verbindt. Belevingsspecialist Joppe Theunis sprak over het belang van wijnbeleving bij de consument en hoe wijnbouw en toerisme elkaar kunnen versterken.

Historica Mariëlla Beukers nam het publiek, in zowel woord als beeld, mee in de geschiedenis van de wijnbouw van de Lage Landen. En Simon Crone, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Wijnbouwers gaf een heldere uitleg over de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften. Professor Ghislain Houben en Katia Welvaert, ontwikkelaar van een natuurlijke bladmeststof, presenteerden hun onderzoek naar de ontwikkeling van residuvrije wijn.

Ook vanuit de politiek was er betrokkenheid. John Aarts, wethouder van de gemeente Maastricht, hield het openingswoord. En Pieterjan van der Hulst sprak namens de provincie Limburg (NL) over mogelijke ondersteuningsprogramma’s voor de wijnbouw, zoals een mogelijke vorstsubsidie, die momenteel onderzocht worden.

Aan het einde van de middag werden de zintuigen volop geprikkeld. Lien Haegeman toonde de invloed van muziek op wijnbeleving en sloot af met een indrukwekkende uitvoering van de aria Nessun Dorma. De dag werd afgesloten met een wijnproeverij van Limburgse wijnen waarbij er volop genetwerkt werd.

Onderstaande fotogalerij geeft een impressie van het wijnbouwcongres.

Over de auteur: Jenny van Lieshout
Jenny van Lieshout (1980) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar eerste baan bij een culinaire uitgeverij raakte ze in de ban van wijn. Ze voltooide internationale...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.