NIEUWS


Wijnbouwbeurs Vi-Tec! toont sterke groei bij derde editie

23 okt 2025

De wijnbouwbeurs Vi-Tec!25 vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 oktober 2025 in Waregem Expo. De beurs, die wordt georganiseerd door WOW vzw (Wijnbouwers Oost-West), is inmiddels toe aan haar derde editie en heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een belangrijk trefpunt voor wijnbouwers in België en Nederland.


Loofwand verhogen als compensatie voor bladverwijdering

21 okt 2025

Intensieve ontbladering van wijnstokken vóór de bloei kan 40 tot 50 procent van de potentiële opbrengst kosten. Een recent zesjarig onderzoek van Agroscope biedt echter een veelbelovende oplossing: het combineren van ontbladering tijdens de bloei met een hogere snoei van de loofwand.


Knokken voor een sterkere marktpositie van Nederlandse wijn – Kunst van verkopen

17 okt 2025 | Premium

Hoe breng ik mijn wijn aan de man? Een groeiend aantal wijngaardeniers in België en Nederland worstelt met die vraag. Als wijngaardenier moet je verstand hebben van de teelt, maar ook van vinificatie en marketing. Hoe staat het ervoor met de handel in Nederlandse wijn? Wat zijn de uitdagingen? En wat zijn de trends?


Maak kennis met Veerle Janssen

16 okt 2025

Veerle Janssen van wijndomein De-Qui nam de boerderij van haar vader over en plantte daar op een hectare grond zeven verschillende druivenrassen aan. De benodigde vergunningen bezorgen haar kopzorgen, maar uiteindelijk maken de mooie uitzichten op haar eigen wijngaarden alles goed. Naam wijnmaker: Veerle JanssenNaam wijnhuis: Wijndomein De-QuiSinds/jaartal oprichting: 2021Plaatsnaam: Pelt (BE)BGA/BOB: landwijnOppervlakte in hectare: […]


Stan Beurskens: “We moeten niet bang zijn voor digitalisering en AI”

14 okt 2025

Wijnmaker en -adviseur Stan Beurskens sprak tijdens het wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht over hoe technologie, digitalisering en kunstmatige intelligentie de werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder efficiënter kunnen maken. In een kort interview met Wijn en Wijngaard deelt hij de kern van zijn presentatie, zijn indruk van het congres en zijn visie op de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen.


Makkelijk boeren zo!

8 okt 2025

Wat een jaar! En dan niet zomaar een goed jaar, maar eentje dat over de hele linie klopt. Terwijl de regen van het natte 2024 nog in onze kleren hing, dampten we het voorjaar van 2025 in. De wijnranken lieten zich dit keer wat trager zien dan vorig jaar, maar dat deed niets af aan hun groeikracht.


Europese studie legt verschillen in perceptie van wijn in blik bloot

6 okt 2025

De wijnindustrie staat onder toenemende druk om duurzamer te worden. Traditionele glazen flessen dragen significant bij aan de ecologische voetafdruk van de sector, terwijl alternatieven zoals aluminium blikjes lichter zijn, volledig recyclebaar en een lagere CO₂-uitstoot hebben. Toch stuiten deze duurzame verpakkingen op aanzienlijke weerstand bij consumenten, vooral in traditionele wijnmarkten.


Maak kennis met Robert Schmiehusen

3 okt 2025

Robert Schmiehusen van Wijndomein De Oude Hoeve in het Belgische Hamont-Achel heeft zijn halve hectare wijngaard aangeplant met eerste generatie hybride rassen. Jaren van experimenteren en bijleren, hebben geresulteerd in een meer elegante wijnstijl. Sinds 2016 laat hij zijn most vergisten op enkel natuurlijke gisten en dit jaar heeft hij voor het eerst een deel van de oogst vergist met de macération carbonique-methode.