Feestelijke uitreiking van de ereprijzen Wijnkeuring van de Lage Landen 2024

Nu voor het eerst ook toegankelijk voor het publiek

Op zondag 1 september 2024 wordt op het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd het eerste Wijnfestival van de Lage Landen gehouden. Waar de bezoekers de wijnen kunnen proeven en voor thuis kunnen bestellen bij de wijnboer.

Tickets voor de bezoekers zijn te koop via de website: wijnfestivallagelanden.com. Tickets kosten € 12,50 in de voorverkoop en € 15,- aan de deur. Voor de proeverij heb je muntjes van € 2,- per proefglas nodig. Voor groepen is er een groepskorting. Er is ook een
pendeldienst beschikbaar. De organisatie verwacht minimaal 250 bezoekers. Voor professionals zoals horeca, wijnhandelaren en pers
wordt er een apart tijdblok gereserveerd voorafgaand aan de opening voor het publiek. Zodat de aanwezige wijnbouwers in alle rust nog kunnen kennismaken met elkaar. Voor deze professionals wordt in de Hooge Schuur ook nog een drietal masterclasses gegeven. “Dit jaar in Nederland, volgend jaar in België. Wij hopen dat het festival gaat uitgroeien tot een jaarlijks festijn met meer dan 1000 bezoekers” Organisator Janna Rijpma over de ambities van het Wijnfestival van de Lage Landen.

Keuring
De organisatie van de wijnkeuring is ook in handen van Stichting Wijninstituut Nederland (WIN). Vorig jaar deden 61 wijnbouwers mee, waarvan 15 uit België. Met 271 ingezonden wijnen hadden de keurmeesters van het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse er weer een hele klus aan. De vaste groep proevers beoordelen de wijnen blind op smaak en kwaliteit. Hun scores worden vertaald naar medailles en zegels: Goud/Zilver/Brons/Zegel. De wijnbouwer ontvangt een oorkonde indien een wijn wordt onderscheiden.

Tijdens het wijnfestival worden rond vier uur in de middag de ereprijzen uitgereikt door Janna Rijpma.

Meedoen en wijnen insturen?
Tot 24 juni kan je je aanmelden voor de keuring. Flessen kunnen tot eind juni aangeleverd worden.
Meer informatie is op te vragen bij Simon Crone via wijnkeuren@gmail.com. Je kan je als wijngaardenier ook aanmelden voor het Wijnfestival van de Lage Landen. Een proeftafel kost € 250,- (excl. btw). Hier kun je uitleg geven over je wijnen en deze laten proeven en verkopen. In ruil hiervoor ontvang je de muntjes van de bezoeker, die je aan het eind kan laten uitbetalen door de organisatie. Je kan ook als groep meedoen. Zo presenteert BOB Rivierenland zich als één wijnregio. Aanmelden kan via: manon@toostaantafel.nl.
Vakblad Wijn en Wijngaard is de officiële mediapartner van het festival en beveelt deelname dan ook van harte aan.