Gentse ingenieurs bedenken een Infrarood verwarming tegen vorstschade

In ons Wijn en Wijngaard archief staan veel interessante artikelen. Zoals deze uit de buyersguide 2022

Iedereen kent de beelden van afgelopen voorjaar uit de Bourgogne en de Rhône. Wijnbouwers die in het holst van de nacht aan het werk waren in hun wijngaard om de schade van voorjaarsvorst te beperken door middel van kacheltjes, windturbines en sproeitechnieken. Wijnboer Alexander Schmidt bedacht met vriend Laurens De Vos een innovatieve methode om druiven te beschermen.

Door de huidige klimaatverandering hebben noordelijk gelegen gebieden meer kans op extreme voorjaarsvorst. Wijnboer Alexander Schmidt, ervaren met schadelijke vorst in zijn wijngaard, bedacht samen Laurens De Vos de software en hardware die Frolight maakt. In drie jaar tijd hebben de twee ingenieurs uit Gent een snelgroeiend bedrijf opgezet met een wereldwijd lopend patent op hun ontwerp. 5 “Met Frolight kun je ’s nachts gerust slapen” Hoe werkt Frolight? “Frolight zijn tubes die je in de koude delen van de wijngaard hangt. Het is geen led-verlichting maar infrarood, dus veroorzaakt warmte in plaats van licht. En de tubes zijn goede geleiders en UVen waterproof. De tubes zijn modulair, tussen de 25 en 150 meter en kunnen op maat geleverd worden. Het snoer is gekoppeld aan een waterdichte control unit die allerlei data genereert op basis van de door ons geproduceerde software. De unit registreert via een simkaart de lokale temperatuur en kan aanslaan bij bijvoorbeeld -2 graden. Ook kunnen er alarmfuncties worden ingesteld zodat je gewekt wordt als de temperatuur nog verder zakt. Je kunt via de software zien waar en wat er gebeurt.”

Hoe helpen jullie wijnboeren? “We focussen ons nu op de Belgische en Nederlandse markt. Met name omdat we dicht bij onze klanten willen zijn, zodat we optimaal aanwezig kunnen zijn. Met hen kijken we op welke plek de tubes gehangen worden. Alle boeren kennen de koudste plaatsen van hun wijngaard. We zijn op dit idee gekomen omdat we zagen dat alternatieven niet goed genoeg werkten. Vuurkorven zijn erg arbeidsintensief om te plaatsen. Windturbines blijken bij het type vorst dat we nu vaker zien, vorst waarbij zowel de bovenlaag als de onderlaag koud zijn, niet goed te werken. Daarom wilden we iets ontwerpen dat geen invloed ondervindt van wind of regen, zonder geluids- of geuroverlast. We kwamen uit bij infraroodwarmte en hebben de ideale golflengtes berekend om de juiste bescherming te bieden. De snoeren hang je tussen de 5 en 10 centimeter onder het eenjarig hout, zo is verlies van warmte minimaal. We werken bij het ophangen met biologisch afbreekbare tape. Het doel van Frolight is het optimaal beschermen van de plant en het ontzorgen van onze klant. Zodat je tijdens vorst gerust kunt slapen.

info@frolight.com / www.frolight.com