NIEUWS


Save the Date: 16-05-2025 Nederlands eerste wijnbouwcongres

29 jul 2024

Save the Date: 16-05-2025  Nederlands eerste wijnbouwcongres Stichting promotie Limburgse wijnen gaat in samenwerking met de Belgische VoKa, Kamer van Koophandel Limburg, het wijnbouwcongres 2025 organiseren. Een Belgisch/Nederlandse samenwerking dat afgelopen april het succesvolle Limburgse wijnbouwcongres, organiseerde. Op een speciale Facebook pagina, “wijnbouwcongres” zal het programma t.z.t te lezen zijn. In ieder geval staat de […]


Circulaire Viti- en Vini-cultuur

28 jul 2024

‘Circulaire Viti- en Vini-cultuur’, Symposium voor alle wijnbouwers & wijnmakers Woensdag 4 december 2024, te Syntra-West, Kortrijk Symposium over circulariteit in de wijnbouwsector, een organisatie van WOW vzw Op woensdag 4 december 2024 organiseert de WOW vzw, de vereniging voor de West- en Oost-Vlaamse Wijnbouwers, een symposium met als thema “Circulariteit in de wijnbouw”. Dit […]


Favoriete regionale wijn en spijs combinaties

24 jul 2024

WIJN EN SPIJS Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening Druivenrassen in Nederland en België, we hebben er legio. Maar welk gerecht eet je nu bij een Johanniter-wijn? En wat past het beste bij Auxerrois? Of Cabernet Cortis-wijnen? We zetten voor u een paar favoriete combinaties op een rijtje, ter inspiratie. Per druivenras […]


Peter Klosse: Ik pleit voor een interactieve relatie tussen professionals in de gastronomie en de wijnboeren

23 jul 2024

‘Ik heb veel met Nederlandse wijn en vind het belangrijk om onze wijnboeren te koesteren. De Nederlandse Gastronomie zou de Nederlandse wijn een warm hart toe kunnen dragen. Eén: omdat wijn van eigen bodem veel beter is dan mensen denken. Twee: de smaak van Nederlandse wijn gevarieerder is dan menigeen verwacht en drie omdat regionaliteit steeds belangrijker wordt.’


Stikstof in de wijngaard

17 jul 2024

Als we opzoeken welke stoffen er het meest op aarde voorkomen dan vinden we vaak het typische lijstje terug: zuurstof, koolstof, stikstof en water… maar de kans is groot dat dit niet klopt. Er wordt vermoed dat het overgrote deel van de aardmantel (het gebied tussen de aardkorst en de kern, dat begint op 640 km diepte) bestaat uit perovskiet. Een materiaal dat door de wetenschap verondersteld wordt maar waarvan men nog nooit een staal heeft kunnen bemachtigen. Maar daar gaat het in dit artikel niet over. We gaan het hebben over stikstof en dat is toch blijkbaar een stof die rijkelijk aanwezig is op het hele aardoppervlak en zelfs 78% uitmaakt van de atmosfeer waarin we leven. Waarom moeten we dan nadenken over stikstof (chemisch element N van Latijnse Nitrogenium) als mogelijke meststof?


Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld  

1 jul 2024

Door Matthias Vanheerentals Dag op dag na de eerste editie werd op woensdag 26 juni voor de nationale en internationale media de tweede editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids voorgesteld in het Brusselse Maison de la Poste. Daarmee bevestigt Gault&Millau de ambitie om het succes van de eerste editie met een nieuw overzicht van de […]


Initiatieven moeten wijnbouw verder stimuleren

30 jun 2024

Er worden initiatieven genomen om de wijnbouw te stimuleren. De Nederlandse provincie Limburg wil de wijnbouw een duwtje in de rug te geven. Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) stelt daarvoor een plan van aanpak op. De Belgische provincie Limburg benadrukt dat investeringen in de wijnbouw alvast loont. Het aantal wijnbouwers zit in Nederlands Limburg duidelijk in […]


Een memorabel wijnlabel? 3 tips hoe uw wijn blijft hangen in het brein

30 jun 2024

Eind vorig jaar zijn de regels met betrekking tot verplichte informatie op het wijnlabel aangepast. Ingrediënten en voedingswaarden zijn verplicht, al mag dat ook met een QR-code naar een specifieke pagina of PDF document van de wijn. Naast wat verplicht is, wat is eigenlijk te adviseren als het gaat om een wijnlabel? Wijn = hoog […]