Volle bak bij Brouwland’s Winefest

Door Sam Nagels

Winefest bij Brouwland

Op 22 juni begon het wijnseizoen bij Brouwland! Meer dan vijftig wijnbouwers meldden zich aan in onze shop voor verschillende lezingen, workshops en analyses. De zalen zaten vol en de sfeer was… zomers. Ons jaarlijks Winefest was weer een groot succes!

Siem Zwaard, voormalig redacteur van het Wijn en Wijngaard-magazine, kwam de wijnbouwers van de Lage Landen overtuigen van de ‘macération carbonique’, een vinificatietechniek die gebruikt wordt om lichte, fruitige wijnen te produceren. Het is een proces waarbij hele druiven worden gefermenteerd in een omgeving die rijk is aan koolstofdioxide. Je kan het kennen van de befaamde Beaujolais Nouveau.
Ondertussen draait de samenwerking tussen Oenobiotech en Brouwland zijn tweede wijnseizoen onder het sterke merk Vinoferm. Hans de Bie, président van Oenobiotech, kwam je onderdompelen in de wereld van de wijngisten en gistvoeding. Hij zette zijn lezing kracht bij met een prachtige, frisse rode wijn uit Bulgarije.

Maar de sterkste schouders onder Winefest werden gezet door Toon Balis, onze eigen Brouwland wijnspecialist. Met een ongeziene passie analyseerde hij de wijnen van meer dan twintig wijnbouwers, groot en klein. Die analyse op zuren, vrije sulfieten en eiwitten werd gevolgd door aanbevelingen op maat. Later op de dag volgde nog een uiteenzetting over sulfiet en als er tijd was tussendoor, kon je bij Toon terecht voor een uitdagende aromatraining. Kan jij aroma 84 benoemen? Het bleek niet van de poes, maar van de muis.

Het was een fijne dag om terug te blikken. Nu kijkt Brouwland samen met de wijnbouwers vooruit naar het echt werk van 2024. Een goede oogst gewenst aan alle wijnbouwers en… tot volgend jaar!