René van Doorn maakt sinds 2016 wijn in het dorp Riethoven, onder de Beschermde Geografische Aanduiding Noord-Brabant. Op een oppervlakte van 1 hectare teelt hij op biologische wijze de rassen cabernet cantor, regent, solaris, muscaris, souvignier gris, waarvan hij jaarlijks zo’n 2.500 flessen wijn maakt. Hij probeert hierbij zo’n klein mogelijke voetafdruk achter te laten.
Naam wijnmaker: René van Doorn
Naam wijnhuis: Doornacker
Sinds/jaartal oprichting: 2016
Plaatsnaam: Riethoven, NL
BGA/BOB: BGA Noord-Brabant
Oppervlakte in hectare: 1
Productie in flessen: 2500 flessen
Aangeplante druivenrassen: cabernet cantor, regent, solaris, muscaris, souvignier gris.
1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?
Het buitenleven en dat je alle processen zelf kunt uitvoeren. Dat je zowel wijnboer als wijnmaker kan zijn, dat is een prachtig spectrum. Ook de spanning van de nog jonge en onbekende Nederlandse wijnwereld spreekt me aan. En dat je kunt blijven leren over de wetenschap van de druivensoorten, de rijping, de smaak en de wijnmaakprocessen.
2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?
Biologisch met gebruik van natuurlijke en duurzame processen. We proberen een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten. De houten verpakkingen worden gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, we recyclen de wijndozen en flessen en we gebruiken geen plastic. Iedere fles weerspiegelt ons streven naar duurzame perfectie.
3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?
Wij gebruiken zowel klassieke als moderne technologie in onze nieuwe cuverie. Zo maken we gebruik van digitaal gecontroleerde processen en regelingen, maar ook van traditioneel houten vaten en amforen. In de wijngaard gebruiken wij geen bewerkte meststoffen, maar enkel natuurlijke en biologische producten.
4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?
Muscaris is echt onze favoriet. Het is een makkelijke plant die ziekte-, schimmel- en regenresistent is en mooie druiven geeft. De druivenschil is dik en de suikergehaltes zijn hoog. Met deze druif kunnen we veel richtingen in betreffende smaak en kwaliteit op het moment van wijn maken.
5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?
Wijngaard Doornacker grenst aan het centrum van het dorp Riethoven, en is verscholen achter de huizen. Diverse kleine rivieren, waaronder de Keersop, de Dommel, de Loop en de Run, maken een belangrijk onderdeel uit van de natuurlijke omgeving waarin onze wijngaard geplant is. De druivelaars groeien weelderig in Maaszand bedekt met een dunne laag vruchtbare zandgrond. Deze combinatie leidt tot een goede waterdoorlating, bemesting en beluchting van de wortels.
6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?
Eigenlijk zijn alle stappen favoriet, aangezien iedere stap echt belangrijk is. Als je goed fruit hebt, gaat het van zelf. Maar het vullen van de fles is de kurk op je werk.
7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?
Ik merk dat we beter worden, ieder jaar weer. Maar 2023 is zeker een favoriet jaar.
8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?
Zeker, onze muscaris met een heerlijk in roomboter gebakken scholletje.
9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?
Restaurant Vandeijck in Riethoven.
10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?
We hebben een nieuw product ontwikkeld dat we afgestemd moeten krijgen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarnaast is dit vooral een super mooie hobby voor ons, maar we vragen ons af waar het verdienmodel in zit.
11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?
Bart Van De Mierop van Wijndomein Weynhoven in Brecht (BE).
Youp Cretier van Domein Hof te Dieren in Dieren (NL).