In 2008 startte Mark van de Rakt in Baarle-Nassau met Wijngaard Hof van Baarle. Op 1,5 hectare teelt hij een tiental druivenrassen, waarmee hij mooie, kwalitatieve én betaalbare wijnen wil maken. Duurzaamheid staat daarbij voorop. Het doortrekken van deze duurzame visie naar de verpakkingsmaterialen ziet hij – naast het veranderende klimaat – als een van de grootste uitdagingen van dit moment.
Naam wijnmaker: Mark van de Rakt
Naam wijnhuis: Hof van Baarle
Sinds/jaartal oprichting: 2008
Plaatsnaam: Baarle-Nassau (NL)
BGA/BOB: BGA Noord-Brabant
Oppervlakte in hectare: 1,5
Productie in flessen: 6000
Aangeplante druivenrassen: hibernal, muscaris, johanniter, solaris, souvignier gris, helios, regent, rondo, cabernet cantor en cabernet cortis.
1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?
De combinatie van buiten werken en wijn maken van eigen oogst.
2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?
Mooie en goede wijnen maken die betaalbaar blijven.
3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?
Een combinatie van beide, maar met de nadruk op ambachtelijk.
4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?
Solaris is ieder jaar de eerste die geoogst wordt en de vinificatie is altijd uitdagend vanwege de hoge suikers. De plant is enorm sterk en heeft middelgrote, losse trossen. Je moet ze wel tegen wespen en vogels beschermen. Hibernal is een onbekende rieslingvariant waar zeer mooie wijnen van gemaakt kunnen worden en die door zijn late rijping altijd een spannend karakter heeft.
5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?
We doen zeer regelmatig bodemonderzoek en om de bodem op peil te houden bemesten we jaarlijks. We hebben met zandgrond te maken, en dan ontbreken er enkele belangrijke grondstoffen die je dan zelf moet toevoegen, zoals kalk.
6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?
De gisting vind ik het meest bijzondere onderdeel, waar je je volledige aandacht bij moet houden. Je wil een mooie oogst tot een perfecte wijn brengen, dus de fermentatie wil je 100% onder controle houden. Hierbij is moderne apparatuur onmisbaar.
7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?
Uiteraard was 2018 een perfect wijnjaar voor wijnboeren in de Lage Landen. Alles zat mee in de wijngaard, waardoor ik in de wijnmakerij de rijpheid van de druiven kon omzetten in heerlijke wijnen. In dat oogstjaar sprongen de hibernal, muscaris en cabernet cortis er bovenuit.
8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?
Onze rieslingvarianten hibernal en johanniter gaan heel goed samen met asperges. Enclaves Rood (een combinatie van regent en cabernet cortis) past heel goed bij geitenbrie met fenegriek of oude kaas. De kazen voor bij de proeverijen halen we altijd uit onze eigen regio.
9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?
Restaurant Den Engel in Baarle-Nassau schenkt regelmatig onze wijnen. Maar ons eigen Terras Hof van Baarle waar u heerlijk kunt lunchen en borrelen mag je zeker niet overslaan.
10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?
Naast de wijngaard run ik ook het bedrijf Wijnbouw Totaal waarmee ik wijnbouwproducten aanbied. Ook hier staat duurzaamheid voorop. Verpakkingsmaterialen komen daar ook zeker bij kijken en deze wil je verantwoord toepassen. Blijft wijn in de toekomst eigenlijk nog wel in flessen worden verpakt? En met kurk als afsluiting? Dat zijn vragen die ik me stel. Daarnaast is het klimaat aan het veranderen wat onder andere vraagt om het aanpakken van zonnebrand bij druiven en hittestress bij planten.
11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?
Ward Vandersmissen van Wijndomein Rolinghen (BE) en Wilco Venhuizen van Wijngaard Bilderhof (NL).






