Berichtenoverzicht

Knokken voor een sterkere marktpositie van Nederlandse wijn – Kunst van verkopen

Hoe breng ik mijn wijn aan de man? Een groeiend aantal wijngaardeniers in België en Nederland worstelt met die vraag. Als wijngaardenier moet je verstand hebben van de teelt, maar ook van vinificatie en marketing. Hoe staat het ervoor met de handel in Nederlandse wijn? Wat zijn de uitdagingen? En wat zijn de trends?


Knokken voor een sterkere marktpositie van Nederlandse wijn – Kunst van verkopen

17 okt 2025

Hoe breng ik mijn wijn aan de man? Een groeiend aantal wijngaardeniers in België en Nederland worstelt met die vraag. Als wijngaardenier moet je verstand hebben van de teelt, maar ook van vinificatie en marketing. Hoe staat het ervoor met de handel in Nederlandse wijn? Wat zijn de uitdagingen? En wat zijn de trends?

Maak kennis met Veerle Janssen

Veerle Janssen van wijndomein De-Qui nam de boerderij van haar vader over en plantte daar op een hectare grond zeven verschillende druivenrassen aan. De benodigde vergunningen bezorgen haar kopzorgen, maar uiteindelijk maken de mooie uitzichten op haar eigen wijngaarden alles goed. Naam wijnmaker: Veerle JanssenNaam wijnhuis: Wijndomein De-QuiSinds/jaartal oprichting: 2021Plaatsnaam: Pelt (BE)BGA/BOB: landwijnOppervlakte in hectare: […]


Maak kennis met Veerle Janssen

16 okt 2025

Veerle Janssen van wijndomein De-Qui nam de boerderij van haar vader over en plantte daar op een hectare grond zeven verschillende druivenrassen aan. De benodigde vergunningen bezorgen haar kopzorgen, maar uiteindelijk maken de mooie uitzichten op haar eigen wijngaarden alles goed. Naam wijnmaker: Veerle JanssenNaam wijnhuis: Wijndomein De-QuiSinds/jaartal oprichting: 2021Plaatsnaam: Pelt (BE)BGA/BOB: landwijnOppervlakte in hectare: […]

Stan Beurskens: “We moeten niet bang zijn voor digitalisering en AI”

Wijnmaker en -adviseur Stan Beurskens sprak tijdens het wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht over hoe technologie, digitalisering en kunstmatige intelligentie de werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder efficiënter kunnen maken. In een kort interview met Wijn en Wijngaard deelt hij de kern van zijn presentatie, zijn indruk van het congres en zijn visie op de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen.


Stan Beurskens: “We moeten niet bang zijn voor digitalisering en AI”

14 okt 2025

Wijnmaker en -adviseur Stan Beurskens sprak tijdens het wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht over hoe technologie, digitalisering en kunstmatige intelligentie de werkzaamheden in de wijngaard en wijnkelder efficiënter kunnen maken. In een kort interview met Wijn en Wijngaard deelt hij de kern van zijn presentatie, zijn indruk van het congres en zijn visie op de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen.

Makkelijk boeren zo!

Wat een jaar! En dan niet zomaar een goed jaar, maar eentje dat over de hele linie klopt. Terwijl de regen van het natte 2024 nog in onze kleren hing, dampten we het voorjaar van 2025 in. De wijnranken lieten zich dit keer wat trager zien dan vorig jaar, maar dat deed niets af aan hun groeikracht.


Makkelijk boeren zo!

8 okt 2025

Wat een jaar! En dan niet zomaar een goed jaar, maar eentje dat over de hele linie klopt. Terwijl de regen van het natte 2024 nog in onze kleren hing, dampten we het voorjaar van 2025 in. De wijnranken lieten zich dit keer wat trager zien dan vorig jaar, maar dat deed niets af aan hun groeikracht.

Europese studie legt verschillen in perceptie van wijn in blik bloot

De wijnindustrie staat onder toenemende druk om duurzamer te worden. Traditionele glazen flessen dragen significant bij aan de ecologische voetafdruk van de sector, terwijl alternatieven zoals aluminium blikjes lichter zijn, volledig recyclebaar en een lagere CO₂-uitstoot hebben. Toch stuiten deze duurzame verpakkingen op aanzienlijke weerstand bij consumenten, vooral in traditionele wijnmarkten.


Europese studie legt verschillen in perceptie van wijn in blik bloot

6 okt 2025

De wijnindustrie staat onder toenemende druk om duurzamer te worden. Traditionele glazen flessen dragen significant bij aan de ecologische voetafdruk van de sector, terwijl alternatieven zoals aluminium blikjes lichter zijn, volledig recyclebaar en een lagere CO₂-uitstoot hebben. Toch stuiten deze duurzame verpakkingen op aanzienlijke weerstand bij consumenten, vooral in traditionele wijnmarkten.

Maak kennis met Robert Schmiehusen

Robert Schmiehusen van Wijndomein De Oude Hoeve in het Belgische Hamont-Achel heeft zijn halve hectare wijngaard aangeplant met eerste generatie hybride rassen. Jaren van experimenteren en bijleren, hebben geresulteerd in een meer elegante wijnstijl. Sinds 2016 laat hij zijn most vergisten op enkel natuurlijke gisten en dit jaar heeft hij voor het eerst een deel van de oogst vergist met de macération carbonique-methode.  


Maak kennis met Robert Schmiehusen

3 okt 2025

Robert Schmiehusen van Wijndomein De Oude Hoeve in het Belgische Hamont-Achel heeft zijn halve hectare wijngaard aangeplant met eerste generatie hybride rassen. Jaren van experimenteren en bijleren, hebben geresulteerd in een meer elegante wijnstijl. Sinds 2016 laat hij zijn most vergisten op enkel natuurlijke gisten en dit jaar heeft hij voor het eerst een deel van de oogst vergist met de macération carbonique-methode.  

Gezondheidsrisico of cultureel erfgoed? Wijn staat ter discussie bij VN

Tijdens de 80e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de Académie Internationale du Vin (AIV) wereldleiders opgeroepen om wijn niet te reduceren tot louter een gezondheidsrisico. De oproep ging vooraf aan de 4e VN-top over de preventie van niet-overdraagbare ziekten en de bevordering van mentale gezondheid en welzijn, die op 25 september plaatsvond.


Gezondheidsrisico of cultureel erfgoed? Wijn staat ter discussie bij VN

1 okt 2025

Tijdens de 80e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de Académie Internationale du Vin (AIV) wereldleiders opgeroepen om wijn niet te reduceren tot louter een gezondheidsrisico. De oproep ging vooraf aan de 4e VN-top over de preventie van niet-overdraagbare ziekten en de bevordering van mentale gezondheid en welzijn, die op 25 september plaatsvond.

Stikstof in de wijngaard slim sturen met mostanalyse bij véraison

Onderzoekers van Agroscope tonen aan dat mostanalyse de meest betrouwbare manier is om stikstoftekorten tijdig te signaleren en de kwaliteit van wijn veilig te stellen. Het totale stikstofgehalte in de bodem is daarbij van geringe betekenis, omdat dit niet direct opneembaar is; het opneembare stikstofgehalte in de most bij de oogst is een veel betere graadmeter om bemesting bij te sturen.


Stikstof in de wijngaard slim sturen met mostanalyse bij véraison

26 sep 2025

Onderzoekers van Agroscope tonen aan dat mostanalyse de meest betrouwbare manier is om stikstoftekorten tijdig te signaleren en de kwaliteit van wijn veilig te stellen. Het totale stikstofgehalte in de bodem is daarbij van geringe betekenis, omdat dit niet direct opneembaar is; het opneembare stikstofgehalte in de most bij de oogst is een veel betere graadmeter om bemesting bij te sturen.