Berichtenoverzicht

Vicky Corbeels: “Duurzame wijnbouw is onontkomelijk”

Tijdens het wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht sprak duurzaamheidsonderzoeker Vicky Corbeels over de uitdagingen én kansen van duurzame wijnbouw in een koel klimaat. In een kort interview met Wijn en Wijngaard deelt ze de kern van haar boodschap, haar indruk van het congres en haar visie op de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen.


Vicky Corbeels: “Duurzame wijnbouw is onontkomelijk”

12 sep 2025

Tijdens het wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht sprak duurzaamheidsonderzoeker Vicky Corbeels over de uitdagingen én kansen van duurzame wijnbouw in een koel klimaat. In een kort interview met Wijn en Wijngaard deelt ze de kern van haar boodschap, haar indruk van het congres en haar visie op de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen.

Wijnkeuring van de Lage Landen 2025: klein maar succesvol

Woensdag 10 september 2025 werd de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt in het Nederlands Wijnmuseum, gevestigd in wijnhuis Robbers en van den Hoogen in Arnhem. Nooit eerder werden zoveel gouden medailles toegekend.


Wijnkeuring van de Lage Landen 2025: klein maar succesvol

11 sep 2025

Woensdag 10 september 2025 werd de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt in het Nederlands Wijnmuseum, gevestigd in wijnhuis Robbers en van den Hoogen in Arnhem. Nooit eerder werden zoveel gouden medailles toegekend.

Herken en voorkom wijnfouten – Wijn met een luchtje

Wijnmaken gaat niet altijd zoals gepland. Verschillende gisten, bacteriën en schimmels kunnen ongewenste aroma’s en smaken veroorzaken. Het is eenvoudig om een bedorven wijn te herkennen, maar lastiger om te bepalen waar het mis is gegaan. Hoe herken je de meest voorkomende fouten en hoe voorkom je ze als wijnmaker? We kijken naar kurk, oxidatie, reductie, Brettanomyces en vluchtig zuur.


Herken en voorkom wijnfouten – Wijn met een luchtje

1 sep 2025

Wijnmaken gaat niet altijd zoals gepland. Verschillende gisten, bacteriën en schimmels kunnen ongewenste aroma’s en smaken veroorzaken. Het is eenvoudig om een bedorven wijn te herkennen, maar lastiger om te bepalen waar het mis is gegaan. Hoe herken je de meest voorkomende fouten en hoe voorkom je ze als wijnmaker? We kijken naar kurk, oxidatie, reductie, Brettanomyces en vluchtig zuur.

Neerlands Wijnmakerij groeit door: 200.000 liter verwerkingscapaciteit

Op 30 augustus 2025 heeft de familie Visscher de uitbreiding van hun wijnmakerij officieel in gebruik genomen. De opening valt samen met het 25-jarig bestaan van hun wijndomein. In 2000 startten Roelof en Ilse Visscher met wijngaard Hof van Twente. Daarmee verplaatsten zij de noordgrens van de Nederlandse wijnbouw – tot dan lag die op […]


Neerlands Wijnmakerij groeit door: 200.000 liter verwerkingscapaciteit

1 sep 2025

Op 30 augustus 2025 heeft de familie Visscher de uitbreiding van hun wijnmakerij officieel in gebruik genomen. De opening valt samen met het 25-jarig bestaan van hun wijndomein. In 2000 startten Roelof en Ilse Visscher met wijngaard Hof van Twente. Daarmee verplaatsten zij de noordgrens van de Nederlandse wijnbouw – tot dan lag die op […]

Mariëlla Beukers ontrafelt de wijngeschiedenis van de Lage Landen

Tijdens het Wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht gaf historica en vinoloog Mariëlla Beukers een boeiende presentatie over de vroegste wijngeschiedenis van de Lage Landen. Als gespecialiseerd onderzoeker op dit gebied nam Beukers haar publiek mee langs de vraagstukken die al eeuwenlang spelen: wanneer begon de wijnbouw in Nederland en België eigenlijk, en heeft de Kleine Ijstijd de wijnbouw daadwerkelijk vernietigd?


Mariëlla Beukers ontrafelt de wijngeschiedenis van de Lage Landen

29 aug 2025

Tijdens het Wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht gaf historica en vinoloog Mariëlla Beukers een boeiende presentatie over de vroegste wijngeschiedenis van de Lage Landen. Als gespecialiseerd onderzoeker op dit gebied nam Beukers haar publiek mee langs de vraagstukken die al eeuwenlang spelen: wanneer begon de wijnbouw in Nederland en België eigenlijk, en heeft de Kleine Ijstijd de wijnbouw daadwerkelijk vernietigd?

Wijngaarden Open Dagen 2025 met bijna veertig deelnemers

In september 2025 openen bijna veertig Nederlandse wijngaarden hun deuren tijdens de jaarlijkse Wijngaarden Open Dagen. Het evenement loopt van 7 t/m 28 september, met het hoofdweekend op 20 en 21 september.


Wijngaarden Open Dagen 2025 met bijna veertig deelnemers

26 aug 2025

In september 2025 openen bijna veertig Nederlandse wijngaarden hun deuren tijdens de jaarlijkse Wijngaarden Open Dagen. Het evenement loopt van 7 t/m 28 september, met het hoofdweekend op 20 en 21 september.

Maak kennis met René van Doorn

René van Doorn maakt sinds 2016 wijn in het dorp Riethoven, onder de Beschermde Geografische Aanduiding Noord-Brabant. Op een oppervlakte van 1 hectare teelt hij op biologische wijze de rassen cabernet cantor, regent, solaris, muscaris, souvignier gris, waarvan hij jaarlijks zo’n 2.500 flessen wijn maakt. Hij probeert hierbij zo’n klein mogelijke voetafdruk achter te laten. 


Maak kennis met René van Doorn

22 aug 2025

René van Doorn maakt sinds 2016 wijn in het dorp Riethoven, onder de Beschermde Geografische Aanduiding Noord-Brabant. Op een oppervlakte van 1 hectare teelt hij op biologische wijze de rassen cabernet cantor, regent, solaris, muscaris, souvignier gris, waarvan hij jaarlijks zo'n 2.500 flessen wijn maakt. Hij probeert hierbij zo'n klein mogelijke voetafdruk achter te laten. 

Kees van Leeuwen over lessen uit 11000 jaar wijnbouw voor de toekomst

Tijdens het Wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht gaf hoogleraar Kees van Leeuwen een boeiende presentatie over hoe wijnbouw zich kan voorbereiden op een veranderend klimaat.


Kees van Leeuwen over lessen uit 11000 jaar wijnbouw voor de toekomst

14 aug 2025

Tijdens het Wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht gaf hoogleraar Kees van Leeuwen een boeiende presentatie over hoe wijnbouw zich kan voorbereiden op een veranderend klimaat.