Nieuwe BOB: vreugde in Winterswijk bij de Wijngaarden Hesselink en De Reeborghesch

Een drie jaar na de indiening van het verzoek tot het verkrijgen van een Beschermde Oorsprongbenaming voor de bestaande wijngaarden in Achterhoek-Winterswijk, heeft de Commissie van het Europese Parlement, op 13 juli 2020, de verordening vastgesteld dat de naam Achterhoek-Winterswijk {BOB} wordt beschermd.

In Nederland werden reeds vijf andere oorsprongbenamingen toegekend. Het is een erkenning van de wijnbouw industrie in Nederland als vitaal en professioneel en van kwalitatief hoog gehalte. Het is vooral interessant, omdat in deze gebieden veel gewerkt wordt met de nieuwe druivenrassen, vooral in het nieuw beschermde gebied. Het is dus ook een erkenning van de volwaardigheid van de rassen die gekweekt werden voor een koeler klimaat dan wat heerst in de traditionele wijngebieden van Europa.

Erkenning

Voor de betreffende wijngaarden is het een erkenning van de kwaliteit van de procesbeheersing en het eindproduct, de wijnen en versterkte wijnen, op voet van gelijkheid met die van andere Europese landen. Dat levert de wijngaarden niet alleen een mooie publiciteit voor dit moment, maar ook jegens de consument de wetenschap dat er mooie wijnen in dit meest oosterse deel van de Achterhoek controleerbaar geproduceerd worden. Het is weer een stapje om de wijnen uit het verdomhoekje, de discussie over bastaarden en niet te zuipen Nederlandse wijn, te verheffen.

Het is nog niet veel jaren geleden dat veel van de bekende Nederlandse wijnschrijvers weigerden Nederlandse wijnen te proeven, als beneden hun waardigheid, laat staan er een aardig oordeel over wilden vellen. Nu weten insiders wel hoe subjectief ook een goed oordeel kan zijn, maar een onbevangen begin bij het proeven blijft een eerste vereiste. Gelukkig is de situatie wat dit betreft de laatste jaren veranderd, en komen er nu lovende recensies.

Dit nieuws is in de lokale media zeer goed opgevangen en uitgedragen. Er verschenen leuke artikelen met mooie foto’s, en veel wijnliefhebbers zochten de wijngaarden op om poolshoogte te nemen. Laten we hopen dat de oogst van het jaar 2020 mooi zal worden, zodat er voldoende wijnen met de beschermde benaming in 2021 op de markt kunnen komen.

Henk Marmelstein

Malcare WordPress Security