Algemeen

Maak kennis met Youp Cretier

In het Gelderse Dieren teelt Youp Cretier sinds 2004 een verscheidenheid aan schimmeltolerantie druivenrassen. Bij het wijnmaken kiest hij graag voor ongebaande paden, met stijlen als ijswijn en oranje wijn. De nadere overdracht van zijn biologisch gecertificeerde domein Hof te Dieren vormt voor Cretier momenteel de grootste uitdaging. 

 

Naam wijnmaker: Youp Cretier
Naam wijnhuis: wijngaard Domein Hof te Dieren
Sinds/jaartal oprichting: 2004
Plaatsnaam: Dieren (NL)
BGA/BOB: BGA Gelderland
Oppervlakte in hectare: 2
Productie in flessen: 7500
Aangeplante druivenrassen: johanniter, merzling, solaris, seyval blanc, monarch, cabernet cantor, regent, muscat bleu.

1. Wat heeft u geïnspireerd om wijnmaker te worden?

Als dertienjarige hielp ik in 1977 mijn vader met het maken van zijn hobbywijn. Dit bleek een infectie voor de rest van mijn leven. Begin jaren negentig heb ik wijnmaken als hobby opgepakt en maakte ik 200 tot 400 liter wijn van allerlei vruchten. Na een burn-out begin 2000 heb ik besloten om professioneel wijnboer in Nederland te worden.

2. Hoe zou u uw wijnmaakfilosofie omschrijven?

Buiten de gebaande paden kijken en geen wijn maken die buitenlandse stijlen imiteren, want daarvan zijn er al meer dan genoeg. Nederland heeft een ander klimaat en wij gebruiken de nieuwe, schimmeltolerante en vroegrijpe kruisingen. Hiermee maken wij nieuwe smaken biologische wijn die onze gasten verbazen en laten terugkomen.

3. Gebruikt u vooral klassieke methoden of maakt u graag gebruik van moderne technologie?

In onze eigen geklimatiseerde wijnmakerij maken wij vooral gebruik van de klassieke methoden.

4. Met welke druivensoorten werkt u het liefst, en waarom?

Ik heb geen voorkeur. Iedere oogst geeft zijn eigen charme aan de wijnen. De rijping en kwaliteit van de druiven bepaalt het type wijn dat ik ga maken.

5. Hoe beïnvloedt het terroir van uw wijngaard de wijn?

Mijn idee is dat de wijnmaker de smaak van de wijn bepaalt en dat het terroir een meer ondergeschikte rol speelt. Mocht het toch anders zijn, dan is de Veluwse löss een prima smaakmaker voor onze krachtige wijnen.

6. Wat is uw favoriete onderdeel van het wijnmaakproces, en waarom?

Als commercieel wijnmaker is het afvullen natuurlijk een favoriet onderdeel, maar de verkoop van de flessen geeft het meeste plezier. Maar, op de keper beschouwd, vind ik het in de wijnkelder telkens weer proeven en aanpassen van de wijn wel èrg leuk.

7. Heeft u een favoriete jaargang of wijn die u heeft gemaakt?

De oogst van 26 november 2010: de eerste èchte commercieel gemaakte ijswijn in Nederland. Maar ook de oogst van 2018: zo rijp, zo zoet, zo smaakvol dat de druiven waren. Als wijnmaker was dat bijna niet leuk meer, zo gemakkelijk dat het was om er geweldige wijnen van te maken.

8. Heeft u een wijn en spijs tip voor ons met een van uw wijnen?

Wij maken al sinds 2008 oranje wijn. Een witte wijn gemaakt met pulpvergisting. Een krachtige, wat tanninerijke wijn die héél goed past bij een stevig, kruidig vleesgerecht. De Johanniter 2022 – Orange Wine past uitstekend bij een beef Wellington.

9. Welk restaurant met wijnen van de Lage Landen op de kaart zou u aanbevelen?

Lekker lokaal eten kan bij FoodVia in Arnhem.

10. Wat is de grootste uitdaging die u momenteel tegenkomt als wijnmaker?

Het beëindigen en overdragen van deze mooie wijngaard. Mijn fysieke gesteldheid laat het niet toe dat ik nog jaren kan doorgaan.

11. Welke Belgische en welke Nederlandse wijnmaker zou u terug willen zien in deze rubriek?

Hans Verlooy van Verlooy Winery in Balen (BE) en Roel Kruip van Hof Detharding in Harreveld (NL). 

 

Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.