Terroir in wijnbouw is geen mystiek concept. Het kan worden verklaard binnen het kader van agronomische interacties tussen de wijnstok en zijn omgeving.
Van 3 tot 7 maart 2025 organiseert Bordeaux Sciences Agro een 5-daagse cursus met het thema Terroir and Vineyard Management. De cursus is bedoeld voor de internationale wijnprofessional die zich bezighoudt met het concept van terroir en de manier waarop de wijngaard beheerd moet worden om de expressie van terroir te optimaliseren. Het behandelt de invloed van bodem en klimaat op de kwaliteit van de geproduceerde wijn en hoe de wijnbouwer zijn plantmateriaal en managementtechnieken kan aanpassen aan zijn terroir.
De cursus bestaat uit theoretische en praktische sessies geleid door een uitgebreid team van professionals en professoren, zoals de Nederlandse hoogleraar Kees van Leeuwen die al jaren verbonden is aan de Universiteit van Bordeaux.
Bordeaux Sciences Agro is een Franse onderwijs- en onderzoeksinstelling die zich richt op landbouw en agrarische wetenschappen. Bordeaux Sciences Agro werkt samen met verschillende regionale en internationale partners, zoals onderzoeksinstellingen en bedrijven. Het maakt deel uit van de Université de Bordeaux en is betrokken bij het Initiative of Excellence van de universiteit, wat betekent dat het streeft naar hoge wetenschappelijke en onderwijsstandaarden.