WIJN EN SPIJS
Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening
Druivenrassen in Nederland en België, we hebben er legio. Maar welk gerecht eet je nu bij een Johanniter-wijn? En wat past het beste bij Auxerrois? Of Cabernet Cortis-wijnen? We zetten voor u een paar favoriete combinaties op een rijtje, ter inspiratie. Per druivenras geven we een typering van de smaak en van het gebruik. Proost, en eet smakelijk!
Witte wijnen
AUXERROIS Smaak: mild fris | zacht zuur | gele appel | groene peer Als aperitief en past bij: asperges – salades
BACCHUS Smaak: laag fris zuur | zoet fruit | peer | perzik | mango Als aperitief en past bij: lichte zomerse gerechten
CABERNET BLANC Smaak: fris droog |licht zuur |groene appel | kruisbessen | vlierbessen Als aperitief en past bij: salades – geitenkaas
CHARDONNAY Smaak: vol | rond | droog | vanille | appel | wit fruit Past bij: lichte visgerechten – kip – overig wit vlees Hout gelagerde Chardonnay: pasta – vette vis – kalfsvlees
GEWÜRZTRAMINER Smaak: vol rond | rijk fruitig| lychees| gember | kruiden Past bij: Aziatische en kruidige gerechten – ganzenlever – paté – rode schimmelkazen
HELIOS Smaak: fris fruit | lychees | meloen Past bij: lichte gerechten – Aziatische keuken
HIBERNAL Smaak: vol | droog | pittig |limoen Past bij: salades – geitenkaas – wit vis – kip
JOHANNITER Smaak: fris fruitig | peer | appel | limoen Als aperitief en past bij oesters – lichte visgerechten – mosselen – geitenkaas
MERZLING Smaak: fris | vol | fruitig | type Riesling Past bij: asperges – vis – gevogelte
MÜLLER-THURGAU/RIVANER Smaak: droog/off dry |fruitig | rijpe appel | witte steenvruchten | muskaat Als aperitief en past bij schaal- en schelpdieren – salades
MUSCARIS Smaak: steenfruit | grapefruit | vlierbessen | citrus Past bij: Oosterse gerechten | vette vis | blauwe kaas
PINOT BLANC Smaak: fris | fijn | zacht zuur | appel | suikermeloen Past bij: mosselen – asperges – zalm – eiergerechten
PINOT GRIS Smaak: fris | rijp fruit | licht kruidig| honing| gele peer [ tropisch fruit Past bij: Oosterscheldekreeft – risotto – vis – asperges – kalfsvlees
WIJN EN SPIJS Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening Witte wijnen 31
RIESLING Smaak: pittige fruitigheid | fijn zuur | mineralen |steenfruit |petrol (bij verouderen) Droge riesling past bij: volle romige gerechten – gevogelte – kaasfondue – zuurkool Off dry: Aziatische en kruidige gerechten
SAUVIGNAC Smaak: appel | abrikoos |limoen | hint van cassis Past bij: asperges | kruidige groente gerechten
SAUVIGNON BLANC Smaak: strak droog | fris| groene appel | kruisbessen Past bij: salades – geitenkaas – wit vis – kip
SIEGERREBE Smaak: lychees | grapefruit | perzik Past bij: verse vis – pittige curry – zachte kazen
SOLARIS Smaak: vol |rond| ananas | banaan |tropisch fruit Past bij: Sint jakobsschelp – rivierkreeftjes – forel
SOUVIGNIER GRIS Smaak: licht kruidig | meloen | appel | limoen Past bij: risotto – visgerechten – gevogelte
WÜRZER Smaak: kruidig| lychees | passievrucht | peer Past bij: Aziatische gerechten – geroosterde kip – rijke salades Rode wijnen
Rode Wijnen
ACOLON Smaak: droog | zacht | rood fruit | kruiden Past bij: milde vleesgerechten – kip – kalkoen
CABERNET CANTOR Smaak: zwarte bessen | rood fruit | salmiak Past bij: rosbief – lam – varkensvlees
CABERNET CORTIS Smaak: rood fruit | kersen | cassis Past bij: gegrild vlees – wild – stoofschotels
CABERNET NOIR Smaak: vol droog | kersen | kruidnagel | jeneverbessen Past bij: stoofschotels – gebraden gevogelte
CABERNET SAUVIGNON Smaak: strak |streng | zwarte bessen Past bij: lam – rundvlees – wild – gevogelte – vlees van de grill – harde kaas
DORNFELDER Smaak: frambozen | bessen | bramen | kersen Past bij: aperitief (licht gekoeld in zomer) – gegrilde groenten – wit vlees – licht rood vlees
FRÜHBURGUNDER Smaak: bramen | cassis | zure kersen Past bij: gevogelte – aardse gerechten – lam
MONARCH Smaak: rond | licht kruidig | kersen | bosbessen Past bij: pasta – rood vlees
LÉON MILLOT Smaak: vol | kersen | aardbeien Past bij: pasta – aubergine – gegrilde groenten
PINOT NOIR Smaak: soepel fruitig | aards | rode bessen | aardbei |licht stroef Past bij: tonijn – eend – rosbief – kalfsvlees
PINOTIN Smaak: rood fruit | kersen | licht wrang Past bij: wild gevogelte zoals eend, duif en fazant
REGENT Smaak: krachtig | vol | bramen | kersen | blauwe bessen | cederhout Past bij: pasteitjes – wildgerechten – lam
RONDO Smaak: rond | sappig | zwart fruit |kersen Past bij: pasta -wit vlees – milde kazen
SATIN NOIR Smaak: bramen | zwarte bessen | zwarte peper Past bij: gegrilde zalm – paddenstoelen – kalfsvlees
Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening
Dit artikel verscheen in Wijn en Wijngaard 2022-2 Kijk voor meer kennis artikelen in het archief.