NIEUWS


Stan Beurskens over het belang van digitalisering in de wijnbouw

1 jul 2025 | Premium

Tijdens het Wijnbouwcongres dat op 16 mei 2025 in Maastricht plaatsvond, sprak wijnmaker en -consultant Stan Beurskens over het nut van technologie in zowel de wijngaard als de wijnkelder.


De OIV heeft veertien resoluties aangenomen tijdens het World Congress of Vine and Wine in Moldavië

24 jun 2025

Tijdens het 46e World Congress of Vine and Wine, georganiseerd in Moldavië, heeft de International Organisation of Vine and Wine (OIV) veertien belangrijke resoluties aangenomen die van grote betekenis zijn voor wijnmakers wereldwijd. Gedurende vijf intensieve dagen kwamen meer dan 500 deelnemers uit 41 landen samen in Chișinău. Met ruim 300 wetenschappelijke presentaties en dertien […]


De wijnstok in balans  – Plantsapanalyse biedt uitkomst

20 jun 2025 | Premium

De gestage opkomst van wijnbouw in België en Nederland wekte drie jaar geleden de interesse van Eric Hegger van onderzoeks- en testcentrum NovaCropControl. In tegenstelling tot bij andere gewassen was plantsapanalyse bij wijnstokken nog niet gebruikelijk. Het bestond al wel in Frankrijk, met name in de Champagnestreek, en ook in Italië en Spanje maar nog niet in de Lage Landen.


Startup ONWINE wil wijnmarkt eerlijker en duurzamer maken

18 jun 2025

In een wereld waarin kleine wijnboeren onder druk staan en transparantie in de wijnhandel ontbreekt, biedt het Nederlandse platform ONWINE een alternatief. Het jonge bedrijf maakt korte metten met ondoorzichtige distributieketens en strijdt voor eerlijke marges, duurzame logistiek en meer aandacht voor de wijnmakers zelf.


Agri Investment Fund investeert in Britse pionier van elektrische onkruidbestrijding

16 jun 2025

In een belangrijke stap naar meer duurzame oplossingen in de landbouw investeert het Belgische Agri Investment Fund (AIF) 2,35 miljoen euro in het Britse technologiebedrijf RootWave.


Snoeiafval als oenologische grondstof

6 jun 2025

In een verzadigde wijnmarkt en met toenemende focus op duurzaamheid zoeken wijnmakers naar innovatieve methoden om zich te onderscheiden. Eén veelbelovende aanpak is het gebruik van SEG’s (Shoots from vines - Enological - Granule), oftewel getoaste wijnrankscheuten, als oenologisch hulpmiddel.


De Gault&Millau Belgische Wijngids 2025 weerspiegelt groei en verfijning

3 jun 2025

Op 2 juni 2025 werd de derde editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids 2025 officieel voorgesteld in het Hôtel des Douanes te Brussel. De gids benadrukt naast een kwantitatieve uitbreiding ook een duidelijke kwaliteitsverbetering van Belgische wijnen vast.


Composteren van wijnbladeren als maatregel tegen valse meeldauw

27 mei 2025

Valse meeldauw, veroorzaakt door de schimmelachtige ziekteverwekker Plasmopara viticola, is een van de meest schadelijke ziekten in de wijnbouw. De druk om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen maakt het noodzakelijk om alternatieve, preventieve strategieën te ontwikkelen.