NIEUWS


Europese studie legt verschillen in perceptie van wijn in blik bloot

6 okt 2025

De wijnindustrie staat onder toenemende druk om duurzamer te worden. Traditionele glazen flessen dragen significant bij aan de ecologische voetafdruk van de sector, terwijl alternatieven zoals aluminium blikjes lichter zijn, volledig recyclebaar en een lagere CO₂-uitstoot hebben. Toch stuiten deze duurzame verpakkingen op aanzienlijke weerstand bij consumenten, vooral in traditionele wijnmarkten.


Maak kennis met Robert Schmiehusen

3 okt 2025

Robert Schmiehusen van Wijndomein De Oude Hoeve in het Belgische Hamont-Achel heeft zijn halve hectare wijngaard aangeplant met eerste generatie hybride rassen. Jaren van experimenteren en bijleren, hebben geresulteerd in een meer elegante wijnstijl. Sinds 2016 laat hij zijn most vergisten op enkel natuurlijke gisten en dit jaar heeft hij voor het eerst een deel van de oogst vergist met de macération carbonique-methode.  


Gezondheidsrisico of cultureel erfgoed? Wijn staat ter discussie bij VN

1 okt 2025

Tijdens de 80e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de Académie Internationale du Vin (AIV) wereldleiders opgeroepen om wijn niet te reduceren tot louter een gezondheidsrisico. De oproep ging vooraf aan de 4e VN-top over de preventie van niet-overdraagbare ziekten en de bevordering van mentale gezondheid en welzijn, die op 25 september plaatsvond.


Stikstof in de wijngaard slim sturen met mostanalyse bij véraison

26 sep 2025

Onderzoekers van Agroscope tonen aan dat mostanalyse de meest betrouwbare manier is om stikstoftekorten tijdig te signaleren en de kwaliteit van wijn veilig te stellen. Het totale stikstofgehalte in de bodem is daarbij van geringe betekenis, omdat dit niet direct opneembaar is; het opneembare stikstofgehalte in de most bij de oogst is een veel betere graadmeter om bemesting bij te sturen.


Aigro Up maait zelf

25 sep 2025 | Premium

De elektrische Aigro Up-werktuigendrager kan het gras kort houden tussen rijen. Hij kan ook schoffelen, als je dat wilt. En dat allemaal volledig autonoom. 23 uur per dag, 7 dagen per week.


Patrick Nijs pleit voor regeneratieve wijnbouw als basis voor kwaliteitswijn

22 sep 2025 | Premium

Tijdens het Wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht gaf wijnmaker Patrick Nijs van Wijnfaktorij Antwerpen een inspirerende presentatie over de rol van regeneratief denken en handelen in de wijnbouw.


Wedstrijd Beste Belgische Wijn 2025 bekroont 69 wijnen

18 sep 2025

Op 17 september 2025 vond de 21ste editie van de wedstrijd Beste Belgische Wijn plaats in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. De Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) proefde in totaal 226 wijnen van 65 domeinen. Uiteindelijk werden 69 wijnen bekroond: 22 gouden, 22 zilveren en 25 bronzen medailles.


Maak kennis met Bart Van De Mierop

16 sep 2025

Bart Van De Mierop van het jonge Domein Weynhoven in het Belgische Brecht heeft twee oogsten van zijn eigen wijnstokken achter de rug. Hij plantte 0,6 hectare wijngaard aan met de rassen chardonnay, pinot noir en auxerrois. Een eerste stille witte wijn is inmiddels gebotteld, maar zijn uiteindelijke doel is het produceren van kwalitatieve mousserende Kempische wijn.