NIEUWS

Het gunstige effect van respectvolle snoei is wetenschappelijk bewezen
12 mrt 2025Respectvolle snoeimethoden worden vaak toegepast op basis van empirische ervaring, maar is er weinig wetenschappelijke onderbouwing. De studie van Galar-Martínez et al. (2024) is een eerste poging om systematisch de effecten van respectvolle snoeimethoden op de vegetatieve groei van de wijnstokken te beoordelen en wetenschappelijk het effect ervan aan te tonen.

Patrick Nijs deelt zijn visie op regeneratieve wijnbouw
6 mrt 2025Patrick Nijs, oprichter van Wijnfaktorij, verbouwt op een zo natuurlijk mogelijke manier druiven en maakt er met dezelfde filosofie wijnen van. Een regeneratieve manier van denken en handelen ligt hieraan ten grondslag.

Onderzoek naar de effectiviteit van biologische bestrijdingsmiddelen
4 mrt 2025Een groep wijnbouwers, voornamelijk hobbyboeren, heeft via de Wetenschapswinkel van Wageningen Agricultural University (WAU) onderzoek aangevraagd naar de effectiviteit van biologische bestrijdingsmiddelen, met name trichoderma, tegen valse en echte meeldauw en botrytis.

Mariëlla Beukers geeft een kijkje in de keuken van de wijnhistoricus
26 feb 2025Mariëlla Beukers, historica en vinoloog, is expert op het gebied van de wijngeschiedenis van de Lage Landen. Met behulp van unieke bronnen en historische afbeeldingen zal zij tijdens het Wijnbouwcongres van 16 mei 2025 in Maastricht een boeiend verhaal presenteren over de vroegste wijngeschiedenis van de Lage Landen.

Kathleen Van den Berghe is de eerste vrouwelijke Belgische Master of Wine
22 feb 2025Op vrijdag 21 februari 2025 heeft het Instituut van Masters of Wine (IMW) vier nieuwe leden aangekondigd, waaronder de Belgische wijnmaakster Kathleen Van Den Berghe

Peter Klosse over de rol van Nederlandse wijn in de gastronomie
20 feb 2025Peter Klosse, grondlegger van de Academie voor Gastronomie en bekend als ‘smaakprofessor’, zet zich al jaren in voor het bevorderen van de gastronomische cultuur in Nederland. Via de Academie voor Gastronomie leidt hij de sommeliers van Nederland op en deelt zijn kennis met de volgende generatie wijn- en smaakexperts. Een onderwerp waar Klosse zich de […]

Nieuwe eigenaar voor Domein Pietershof
17 feb 2025Na bijna tien jaar dragen Albert Meijer en Rianne van der Ven het stokje over als eigenaren van Wijndomein Pietershof aan Peter van den Berg. Dit markeert een nieuw hoofdstuk voor het wijndomein, dat sinds 2000 is gevestigd in de prachtige Belgische Voerstreek.

Vijf tips voor het ontwerpen van een wijnetiket – Dat trekt de aandacht
13 feb 2025 | PremiumEen wijnetiket is een verlengstuk en onderdeel van het wijnmerk. Daarmee is het een belangrijk communicatiemiddel naar consumenten en potentiële klanten. Op basis van dit etiket maken consumenten een inschatting van de kwaliteit en smaak van de wijn. Dat gebeurt grotendeels onbewust én is te beïnvloeden. Dat kan met neuromarketing.