NIEUWS


Stikstof in de wijngaard slim sturen met mostanalyse bij véraison

26 sep 2025

Onderzoekers van Agroscope tonen aan dat mostanalyse de meest betrouwbare manier is om stikstoftekorten tijdig te signaleren en de kwaliteit van wijn veilig te stellen. Het totale stikstofgehalte in de bodem is daarbij van geringe betekenis, omdat dit niet direct opneembaar is; het opneembare stikstofgehalte in de most bij de oogst is een veel betere graadmeter om bemesting bij te sturen.


Aigro Up maait zelf

25 sep 2025 | Premium

De elektrische Aigro Up-werktuigendrager kan het gras kort houden tussen rijen. Hij kan ook schoffelen, als je dat wilt. En dat allemaal volledig autonoom. 23 uur per dag, 7 dagen per week.


Patrick Nijs pleit voor regeneratieve wijnbouw als basis voor kwaliteitswijn

22 sep 2025 | Premium

Tijdens het Wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht gaf wijnmaker Patrick Nijs van Wijnfaktorij Antwerpen een inspirerende presentatie over de rol van regeneratief denken en handelen in de wijnbouw.


Wedstrijd Beste Belgische Wijn 2025 bekroont 69 wijnen

18 sep 2025

Op 17 september 2025 vond de 21ste editie van de wedstrijd Beste Belgische Wijn plaats in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. De Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) proefde in totaal 226 wijnen van 65 domeinen. Uiteindelijk werden 69 wijnen bekroond: 22 gouden, 22 zilveren en 25 bronzen medailles.


Maak kennis met Bart Van De Mierop

16 sep 2025

Bart Van De Mierop van het jonge Domein Weynhoven in het Belgische Brecht heeft twee oogsten van zijn eigen wijnstokken achter de rug. Hij plantte 0,6 hectare wijngaard aan met de rassen chardonnay, pinot noir en auxerrois. Een eerste stille witte wijn is inmiddels gebotteld, maar zijn uiteindelijke doel is het produceren van kwalitatieve mousserende Kempische wijn. 


Vicky Corbeels: “Duurzame wijnbouw is onontkomelijk”

12 sep 2025

Tijdens het wijnbouwcongres op 16 mei 2025 in Maastricht sprak duurzaamheidsonderzoeker Vicky Corbeels over de uitdagingen én kansen van duurzame wijnbouw in een koel klimaat. In een kort interview met Wijn en Wijngaard deelt ze de kern van haar boodschap, haar indruk van het congres en haar visie op de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen.


Wijnkeuring van de Lage Landen 2025: klein maar succesvol

11 sep 2025

Woensdag 10 september 2025 werd de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt in het Nederlands Wijnmuseum, gevestigd in wijnhuis Robbers en van den Hoogen in Arnhem. Nooit eerder werden zoveel gouden medailles toegekend.


Herken en voorkom wijnfouten – Wijn met een luchtje

1 sep 2025 | Premium

Wijnmaken gaat niet altijd zoals gepland. Verschillende gisten, bacteriën en schimmels kunnen ongewenste aroma’s en smaken veroorzaken. Het is eenvoudig om een bedorven wijn te herkennen, maar lastiger om te bepalen waar het mis is gegaan. Hoe herken je de meest voorkomende fouten en hoe voorkom je ze als wijnmaker? We kijken naar kurk, oxidatie, reductie, Brettanomyces en vluchtig zuur.