De wijnbouwbeurs Vi-Tec! is verplaatst naar 18 en 19 december

Corona gooide roet in het eten. De eerste wijnbouwbeurs in België, Vi-Tec! moest in allerijl worden geannuleerd. “Wij hadden een deadline op donderdag 10 uur en hebben toen moeten besluiten dat het niet verantwoord was om de beurs te laten doorgaan. Direct hebben wij de standhouders allemaal gebeld, waarvan sommige klaarstonden om naar het vliegveld te vertrekken”, zegt Dirk-Antoon Samyn, voorzitter van de vereniging WOW-Wijnbouwers Oost-West. “Velen reageerden positief op het besluit. Of zelfs opgelucht.”

Het elfkoppige bestuur van de vereniging had zijn nek goed uitgestoken met zo’n ambitieus project. “Wij hebben er erg veel tijd inzitten en het zou zuur zijn als het dit jaar niet meer gehouden kunnen worden. Maar gelukkig dat Waregem Expo de mogelijkheid heeft geboden om op 18 en 19 december het evenement te houden. Zij zijn daarbij coulant geweest, zodat wij er zonder al te grote kleerscheuren  goed vanaf zijn gekomen”.

Voor december mikt de organisatie op 750 tot 1000 bezoekers die komen uit België en de grensgebieden van Nederland, Noord Frankrijk en Luxemburg. Er is nog ruimte voor een aantal extra standhouders. Dat de beurs interessante nieuwe kennis en contacten kan opleveren blijkt wel uit de deelnemende standhouders.

Wat had u kunnen zien op de Vi-Tec beurs?

Dat er voldoende interessants te zien zou zijn blijkt wel als wij een virtueel rondje langs de verschillende standhouders maken. Loopt u mee?


FELCO

FELCO 812 powerblade
FELCO 812 powerblade

FELCO heeft sinds oktober 2019 een nieuw gamma elektrische scharen onder de naam Power Blade Series, met de volgende kenmerken:

 • XPRO-messen vervaardigd uit HSS (high seed steel)
 • Bluetooth-connectiviteit
 • Werkt in combinatie met app-technologie
 • Geïntegreerde magnetische draaischakelaar in de kabel
 • 48 uur snoeigarantie: binnen 48 uur (2 werkdagen) reparatie of vervanging van snoeischaar (handpiece)

De FELCO Power Blade Series is voorzien van de nieuwste geavanceerde innovatie van FELCO, de FELCO XPRO-messen. Deze revolutionaire nieuwe messen zijn ontworpen en geproduceerd door FELCO voor deze nieuwe serie om een consistente snoei- en snijkwaliteit te bieden. De FELCO XPRO-messen zijn gemaakt van hoogwaardig snelstaal. Ze hebben een nieuw ontwerp, leveren superieure prestaties en hebben een langere levensduur in vergelijking met messen gemaakt van conventioneel staal. De FELCO XPRO-messen snoeien met precisie en efficiëntie om een zuivere snede en een langere levensduur van de plant te garanderen.

App

Alle gereedschappen in het assortiment van de Power Blade Series kunnen nu dankzij de nieuwe FELCO-applicatie via bluetooth verbonden worden met uw mobiele apparaat. Deze applicatie maakt het mogelijk om uw gereedschap aan te passen aan uw noden dankzij de instelling van de halve opening en de holstermodus. De applicatie voorziet data over de prestatie van het gereedschap zoals het aantal knippen, gebruikerstijd en knipstatistieken. Tevens informeert deze u over het onderhoud en de garantiestatus van uw gereedschap. Tenslotte geeft de FELCO-applicatie u de mogelijkheid om een snelle tool-diagnose uit te voeren die u inzicht geeft in de huidige conditie van het gereedschap en wordt u geadviseerd over al dan niet vereist onderhoud door een erkend service center.

Voordelen

 • Ergonomie: comfort, lichtgewicht, minimum aan inspanning.
 • Vervangbare onderdelen: nauwkeurigheid en her inzetbaarheid zorgen voor onderlinge verwisselbaarheid.
 • Duurzame onderdelen: de degelijkheid van het product en het gebruik van kwaliteitsmaterialen.

De voortdurende zoektocht naar uitmuntendheid

FELCO biedt innovatieve en duurzame oplossingen voor de markt van snij- en snoeigereedschap. FELCO heeft altijd tot doel gehad gereedschap te fabriceren van hoge kwaliteit door gebruik te maken van zeer nauwkeurige procedures, met als enig doel: perfectie. FELCO heeft eveneens een afdeling voor marketingonderzoek waarmee het bedrijf kan anticiperen op de vraag van de diverse markten en een antwoord kan geven in de vorm van gereedschap dat naadloos is aangepast aan de gewijzigde vraag en eisen van de klant.

Website: www.felco.be


AXAGlass

Axa Glass
Axa Glass

Axa Glass biedt een gamma van standaard tot premium flessen en doppen die extra marktwaarde kan bewerkstelligen. Daarnaast hebben zij ook automatische afvulmachines (graviteits of tegendruk-iso) en etiketteermachines (koudlijm en zelfklevend) voor snelheden van 1.000 tot 10.000 flessen per uur.

Website: www.axaglass.be


BMS Micro-Nutrients

BMS Ecomethod
BMS Ecomethod

BMS Micro-Nutrients wil bladvoeding meer onder de aandacht te brengen bij wijnbouwers in Benelux. In Italië, Frankrijk en Spanje hebben ze met bladvoedingsprogramma’s gebaseerd op gechelateerde sporenelementen veel goede resultaten behaald. Nu wijnbouw ook steeds meer wordt ontwikkeld in de Benelux, willen ze wijnbouwers graag adviseren over gerichte voedingsprogramma’s. Ze produceren bladmeststoffen en bieden ondersteunende dienstverlening met voedingsprogramma’s op maat van de wijnrank.

Patrick Vandepunt: “Een recente studie – ECOMETHOD – heeft aangetoond dat onze bladmestingsmethode zowel economisch voordelig als milieuvriendelijk is. Met de bladbemestingsmethode reduceert u de hoeveelheden toegepaste (traditionele) meststoffen en op die manier ook de CO2-uitstoot die bemesting met zich meebrengt. Bovendien behoudt u goede kwaliteit en hoeveelheid van uw oogst”.

Wat zijn de voordelen?

“Bladvoeding biedt heel wat voordelen. Zo absorberen uw planten 95% van de toegepaste bladmeststof dankzij de unieke formulering (chelaten). U past de meststof toe op het moment van daadwerkelijke behoefte. Daardoor kunt u ook heel gericht precieze hoeveelheden toedienen. Bovendien zijn de meeste van onze bladmeststoffen compatibel met andere (phyto-) behandelingen. De wijnbouwer kan ze dus op hetzelfde moment in één handeling toepassen. Onze technisch adviseurs bekijken graag samen met de klant wat het meest geschikte voedingsprogramma is. Zij houden rekening met de omgevingsfactoren en bodemanalyses om een programma op maat uit te werken. Naargelang het verloop van het teeltseizoen sturen we bij waar nodig. “

Website: www.chelal.com


Habo

Team van Habo
Team van Habo

Habo heeft sinds kort een assortiment producten beschikbaar voor de wijnbouw, speciaal voor de aanplant en aanleg van de nieuwe wijngaarden. Het bedrijf is tevens leverancier van:

 • snoeimateriaal
 • bindmateriaal
 • palen, bamboe, steunen en afsluitingen
 • verpakkingsmateriaal, containers en potten
 • veredelingsmateriaal
 • buizen, doeken, folies en platen
 • etiketten
 • boombeschermingsmateriaal en bodemverbeterende middelen
 • pluk- en sorteermateriaal voor de fruitteelt
 • bescherming en kledij
 • meetinstrumenten en markeringen
 • transportmaterialen
 • gereedschappen van Polet en Terrateck

Website: www.habobelgium.be


Howitec

Botra fruithoes
Botra fruithoes

Anton Hulsegge: “Wij verkopen via onze verdelers netten en gazen voor de tuinbouw, fruitteelt en andere sectoren. Voor de wijnbouw hebben wij het Vinea Wespennet, Botra Fruithoes en de Botra Xtra Fruithoes. Sinds vorig jaar kunnen we het insectengaas Ornata Air Plus 88102, Drosophila suzukiigaas, leveren voorzien van klittenband. Hierdoor is het materiaal zeer eenvoudig toe te passen, dus minder arbeidsintensief. Met de uitbreiding van de Botra Xtra Fruithoezen hebben we hier ook een gebruiksvriendelijker product.”

Vinea
Dit blauwe wespennet is gemaakt van een gebreid bandjesweefsel en beschermt de druiven tegen vogels en wespen. Dit net heeft een breedte van 0,9 of 1,2 meter en wordt opgehangen langs de druiventrossen als een zijbespanningsnet.

Ornata Air Plus 88102
Beschermt de druiven tegen de Drosophila suzukii. Het gaas met een breedte van 1,25 m wordt gespannen langs de druiventrossen als een zijbespanningsnet. Het gaas kan bovendien ook nog worden voorzien van klittenband en daardoor zeer eenvoudig te bevestigen.

Botra
De Botra fruithoes is gemaakt van wit vliesmateriaal en heeft een grootte van 30×40 cm. Deze hoes wordt om de druiventros gehangen en beschermt de druiven tegen vogels, wespen, Drosophila suzukii en weersinvloeden.

Botra Xtra
De Botra Xtra fruithoes is gemaakt van fijnmazig polyester, luchtdoorlatend materiaal en heeft een grootte van 20×30 cm. Deze hoes wordt om de druiventros gehangen en beschermt de druiven tegen vogels, wespen, Drosophila suzukii en weersinvloeden. Deze hoes is voorzien van een trekkoord en daardoor zeer eenvoudig in gebruik. De kleur van deze fruithoes is frisgroen, een meer natuurlijke kleur.

Website: www.howitec.nl


Vindt u dit artikel interessant? Abonneer u dan op de gratis nieuwsbrief van Wijn en Wijngaard over wijnbouw in de Lage Landen.


Vinitec

Jan Caudron
Jan Caudron

Jan Caudron: “Vinitec groeide uit mijn persoonlijke behoefte aan (semi-)professioneel wijnbouwmateriaal voor mijn wijngaard van 1,5 ha. Door alle dagen in de wijngaard bezig te zijn bouwde ik een expertise op om met kennis van zaken te verkopen. Alles wat ik aanbied heb ik ook zelf uitgetest. Zo probeer ik mijn klanten voor mijn gemaakte fouten te behoeden.”

Wat is bijzonder?

 • Voor de nieuwe IGP Île-de-France ten noorden van Parijs levert Vinitec dit voorjaar het plantgoed voor 8 nieuwe wijngaarden. Het gaat om Piwi’s op verschillende aangepaste onderstammen die in opdracht geassembleerd werden door Duitse kwekerijen.
 • Vinitec biedt begeleiding bij de voorbereiding en opstart van commerciële wijngaarden.

Vertegenwoordiging en verdeling van kwaliteitsmerken uit de wijnbouw

 • Boisselet (Frankrijk): schoffelmachines en grondbewerking
 • Mitterer (Italië): sproeiers van 200 tot 2000 liter
 • WTG-Quantor (Duitsland): chillers en controllers
 • Letina (Kroatië): inox-tanks
 • Scharfenberger (Duitsland): druivenpersen 600 – 60.000 kg
 • Profil Alsace (Frankrijk): wijngaardpalen en accessoires zoals draad en ankers
 • Tenco (Italië): bottelapparatuur
 • Winytub (Frankrijk): beschermkokers
 • Oenoconcept (Frankrijk): remueurs en stockage-oplossingen voor crémantproductie
 • Great Engineering (Australië): etiketteermachines manueel en automatisch
 • Schneider Gebrüder (Duitsland): pompen en mixers
 • Oenosan (België): bladvoeding
 • Ero/Binger (Duitsland): haagscheerders, ontbladeraars en hydraulische componenten

Website: www.vinitec.be


Sodisac

Sodisac beschermhoes
Sodisac beschermhoes

Sodisac wil biologisch afbreekbare sleeves presenteren op de Belgische markt (en de Benelux) waar het bedrijf zich wil vestigen. De gepatenteerde biologisch afbreekbare hoes is uniek in Europa. De hoes beschermt wijnstokken en bomen tegen knaagdieren, herbiciden, zonnesteek en vorst en biedt economisch en ecologisch voordeel. Economisch: geen inzameling (bespaart tijd en geld) omdat het voldoende is om de bescherming in de grond te begraven of met de takken te verpletteren (of verbranden). De versnelde biologische afbraak zonder menselijke tussenkomst, zal uw arbeidskosten verlagen. Ecologisch: geen vervuiling. Het materiaal is een volwaardig alternatief voor kunststof beschermmaterialen, is leverbaar op verschillende hoogtes (30 tot 60 cm), in verschillende grammages (155G en 356G) en is aanpasbaar.

Dit is een milieuvriendelijke oplossing die zich al in veel landen heeft bewezen: in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Spanje, Italië en zelfs Mexico en Chili! We wachten op de Belgen en de Nederlanders!

Kenmerken

 • 100% biologisch afbreekbaar (3 jaar voor 330 g)
 • 100% effectief (anti-knaagdier, anti-zonnesteek, anti-tranen)
 • 100% natuurlijk (dennen uit de Landes de Gascogne)
 • 100% duurzaam PEFC- en ECOCERT-gecertificeerd

Website: www.sodisac.fr


Antoon Paar

Alcohol- en extractmeter Alex 500

Anton Paar heeft meettoestellen op de markt om parameters van wijn op te meten in het kader van kwaliteitscontrole, voornamelijk het alcoholpercentage en het suikerpercentage in de wijn. Indien gewenst kunnen ook andere parameters bepaald worden zoals: appelzuur, wijnsteenzuur, melkzuur, titreerbare zuurgraad en pH. Voor mousserende wijn heeft Anton Paar ook toestellen beschikbaar die de opgeloste CO2 en/of O2 meten.

Het bedrijf biedt verschillende instrumenten aan, afhankelijk van de gewenste parameters en nauwkeurigheid. Ook kan Anton Paar het onderhoud verzorgen op de toestellen na de verkoop.

Enkele toestellen

 • Een refractometer (Abbemat) voor het meten van het suikergehalte van de “must”.
 • Een alcohol- en extractmeter (Alex 500) als er ook alchohol in het mengsel zit.
 • Een FTIR-infraroodtoestel (Lyza 5000) die naast alcohol en extract ook andere wijnspecifieke parameters opmeet zoals appelzuur, wijnsteenzuur, melkzuur, titreerbare zuurgraad en pH.
 • Een CO2 en/of O2-meter (CarboQC/CboxQC) die zowel op fles als op tank de saturatie of het opgeloste zuurstofgehalte kan opmeten.

De Lyza 5000 is een gloednieuw toestel dat wijnproducenten vanaf nu ook in staat stelt om meer dan alleen de alcohol en extractwaarde van hun wijn te meten. Een volledige analyse duurt slechts enkele minuten, hetgeen in schril contrast staat met de gebruikelijke analyses.

Kenmerken

Nagenoeg alle instrumenten zijn voorzien van automatische opwarming/afkoeling van het staal, zodat er geen invloed van temperatuur is op de metingen. Er is weinig tot geen staalvoorbereiding nodig om te kunnen meten. De metingen gebeuren zeer snel, van een 15-tal seconden tot enkele minuten. De instrumenten zijn zeer makkelijk te reinigen en maken gebruik van zeer gebruiksvriendelijke software.

Website: www.anton-paar.com


Naturae

Naturae ecologische wijngaard
Naturae ecologische wijngaard

Naturae is leverancier van natuurlijke materialen voor de aanleg van de wijngaard – zowel losse materialen als kastanje en Robinia palen, draad, spanners, etc. – als een kant-en-klaarconcept voor de inrichting van de wijngaard.

Werken met natuurhout is een ecologisch verhaal, heeft een natuurlijke uitstraling en verhoogt de landschappelijke integratie. Robinia en kastanje palen staan voldoende stabiel in de grond, zodat grondankers niet meer nodig zijn. Zo vermijd je het risico op losrijden met de grasmaaier en is er minder schade. Kastanje en Robinia zijn van nature harde houtsoorten, zijn gemakkelijk te bewerken en flexibel in gebruik. Naturae is een all-in-one-stop-shop. Je vindt er alle materiaal op één plek, specifiek voor de wijngaard, met tips en advies, als een bouwpakket. Op ons bedrijfsterrein is een demo-veld aanwezig.

Website: www.naturae.be


Wijn en Wijngaard

Cover van Wijn en Wijngaard
Cover van Wijn en Wijngaard

Bent u geïnteresseerd in wijnbouw? Droomt u van uw eigen wijngaard, of heeft u er al een? Wilt u uw kennis vergroten en leren van de ervaringen van anderen? Neem dan een abonnement op Wijn en Wijngaard.

In de lage landen is de wijnbouw sterk aan het groeien en snel aan het professionaliseren. Blijf bij met Wijn en Wijngaard. Boordevol interessante en specifieke artikelen over wijnbouw en vinificatie. Voor zowel de startende als de gevorderde wijnbouwliefhebbers.

In elk nummer staan enkele (vertaalde) toegankelijk geschreven wetenschappelijke artikelen, een mooi portret van een bijzondere wijngaard, wijn en spijs, praktische tips en wijnbouwnieuws. Bij elkaar ca. 38 pagina’s, elk kwartaal weer. Inmiddels zijn er in de afgelopen 25 jaar meer dan honderd uitgaven verschenen.

Een doorlopend jaarabonnement kost slechts € 37,50. U krijgt niet alleen de gedrukte versie, maar ook toegang tot een digitale versie van elk nummer. De digitale versie is handig om te bewaren als u naderhand nog iets wilt opzoeken. U krijgt ook toegang tot de digitale versies van alle voorgaande edities: een hele bibilotheek aan interessante en nuttige informatie. Abonneer nu!

Website: www.wijnenwijngaard.nl


Hermens Fruitsystems

Hagelnetafrolsysteem
Hagelnetafrolsysteem

Hermens Fruitsystems verkoopt het complete assortiment van ondersteuningsmaterialen (gecoate metalen palen, betonpalen, draad, klemmen enz.) tot hagelnetten voor de fruitteelt- en wijnbouwsector. Hiervoor werkt het bedrijf al meer dan 25 jaar samen met Valente Pali Srl. uit Italië. Valente Pali Srl. is een toonaangevend bedrijf met ruim 50 jaar ervaring in de professionele fruitteelt en wijnbouw, onderzoeken en technologische innovaties.

Voordelen

Jarenlange ervaring en kennis op het gebied van inmeten, het vertalen van de meetgegevens naar een op maat offerte en het adviseren en begeleiden van onze klanten bij de opbouw van het (overkapping)systeem. Daarnaast een zeer ruim assortiment voor alle type klantwensen.

Alle materialen komen uit één fabriek zodat ze naadloos op elkaar afgestemd zijn en zich eenvoudig en snel laten monteren en installeren. Begeleiding van de klant van tekening tot het turn-key opleveren van een ondersteunings- of beschermingssysteem.

Ernest Hermens bouwde in 1997 het eerste hagelnetsysteem in Nederland op zijn eigen fruitteeltbedrijf. Vooroplopen bij het bedenken, ontwikkelen en implementeren van nieuwe producttoepassingen en innovaties is een van de handelsmerken van Hermens Fruitsystems. Het bedrijf ontwikkelde in samenwerking met Valente een systeem waarbij snel en efficiënt stroken hagelnet langs beide zijden van het gewas opgerold kunnen worden.

Ook is onlangs een serie nieuwe wijnbouwpalen (ONE, EVO en EKO) door Valente geïntroduceerd. Deze worden gekenmerkt door een innovatieve geometrie, versterkte ribben en een dubbele coating die optimaal tegen corrosie beschermt.

Website: www.hermensfruitsystems.nl


Oenosan

Oenosan
Oenosan

Kies voor Oenosan, de biologisch gecertificeerde kalkmeststof. Deze natuurlijke meststof biedt alles wat de druivelaars nodig hebben:

 • verhindering van esca, oïdium, grijsrot en court-noué
 •  toename van vrije SO2 in vrucht en wijn
 •  verhoging van de oogstkwaliteit
 • verbetering van organoleptische kwaliteiten (geur, kleur, smaak)

Oenosan activeert het immuniteitssysteem en bouwt een optimale weerstand op tegen ziektedruk, indringers, droogte en vorst. Ze activeert onmiddellijk de fotosynthese door rechtstreekse opname via de huidmondjes van het blad. Het resultaat: een boost van energie met diep groene bladeren en een stevige bladmassa.

Agraphyt NV werd door Katia Welvaert en Marc Juncker opgericht in 2005 met als maatschappelijk doel de ontwikkeling van duurzame oplossingen in de land- en tuinbouw. Het resultaat is Oenosan, de eerste biologische gecertificeerde meststof in Europa die uitvoerig getest werd in erkende onderzoekcentra zoals het PCS in Destelbergen en Groeibalans in Zundert. Meerdere referenties beschikbaar.

 Website: www.oenosan.be


Belchim Crop Protection

“Wij ontwikkelen en verdelen gewasbeschermingsmiddelen in gespecialiseerde teelten”, aldus Maud Buggenhout. “Ons gamma in de wijnbouw wordt elk jaar uitgebreider en omvat middelen tegen onkruid, echte en valse meeldauw, botrytis en houtziekten. We onder andere in ons pakket voor België:

 • Kenja: doeltreffende bescherming tegen botrytis
 • Vintec: biologisch middel om ESCA-houtziekte preventief aan te pakken
 • Grifon SC: de perfecte kopercombinatie voor snelle actie en duurwerking.”

Wat zijn de voordelen?

“Om kwaliteitsvolle wijnen te produceren is het belangrijk dat de wijnstokken en druiven ziektevrij en zonder stress kunnen groeien. Met onze ontwikkelingen en advies dragen we bij aan een gezonde teelt.”

Wat is bijzonder?

“Recent brachten wij het fungicide Kenja op de markt. Kenja bevat de nieuwe actieve stof isofetamide en biedt een doeltreffende bescherming tegen botrytis. Bovendien is het zacht voor de wijnstokken en de druiven.”

Website: www.belchim.com


Firma Beel nv

Beel verkoopt land- en tuinbouwmachines en is van verschillende merken importeur of hoofddealer. Het bedrijf heeft meerdere filialen in West- en Oost-Vlaanderen met een uitstekende service. Bijzonder is de kniklader GIANT met een maaier om onkruid te maaien tussen de druivenstammen.

Website:  www.firmabeel.be


Hoe u meer klanten werft met Wijn en Wijngaard?

Wijn en WijngaardAdverteren in Wijn en Wijngaard? Het gedrukte Nederlandstalige blad verschijnt al meer dan 27 jaar. Voor toeleveranciers is Wijn en Wijngaard een uniek platform waarmee je heel doelgericht de doelgroep kan bereiken. De advertentietarieven zijn erg aantrekkelijk. Een proefnummer is te vinden op www.wijnenwijngaard.nl

Een offerte ontvangen? Mail naar administratie@wijnenwijngaard.nl. Op zoek naar meer leveranciers? Bekijk het overzicht van leveranciers.