Limburgse Wijnweek van start – nieuwe ambassadeur aangesteld

De Limburgse Wijnweek – van 17 tot en met 26 september – is van start gegaan. Tevens is de nieuwe ambassadeur van de Limburgse wijn bekendgemaakt: sommelier Stan Kerckhoffs van sterrenrestaurant Latour in Grand hotel Huis ter Duin te Noordwijk. 

Er zullen gedurende de wijnweek weer volop activiteiten georganiseerd worden. Wijndomein Stokhem  (een wijngaard van 1,5 hectare met uitsluitend Pinot Noir druiven bij Wijlre) opent haar wijngaard op 18 en 19 september van 11.00-17.00 uur. Ook dit jaar is er weer een eenvoudige ontvangst in de wijngaard, waarbij de wijnen geproefd kunnen worden, zittend op strobalen, genietend van het uitzicht over een van de mooiste wijngaarden van Nederland.

Bij Domaine Salamander in Eys is de wijngaard te bezoeken en de wijn te proeven op de cour van de hoeve.

Bruisend domein Holset is zaterdag 18 en zondag 19 september van 12-18 uur geopend. De wijngaard tour start elk 1,5 uur en kost € 12,50 p.p. Ook is er de masterclass Bubbels proeven (3 verschillende glazen en iets bijzonders uit de kelder met bijpassend hapje) om 11.00 en om 14.00 uur voor €22,50 p.p. Inschrijven via info@domeinholset.nl

Ook wijndomein Riesenberg zal de wijngaard openstellen voor gasten. Tijden zullen t.z.t. te vinden zijn te vinden op hun Facebook-pagina.

Het laatste weekend van september, de 25e en 26e, kunnen bezoekers ook terecht bij ‘s lands grootste wijngaardbedrijf St. Martinus in Vijlen. Er is een rondleiding in de wijnproductiekelders. En op het terras of in het proeflokaal kan men genieten van een van de wijnen met lokale streekproducten.

Ook in Houthem-St. Gerlach is de wijngaard WIJland (Chateau St. Gerlach) te bezoeken op 25 september van 12.00 tot 17.00 uur. Een proeverij van verschillende wijnen staat klaar.

Wijngaard Kruisboom in Klimmen opent de wijngaard op 18 en 19 september van 10.30 tot 16.30 uur.

 

Proeverijen en horeca

Wijnbar de Wienkontor aan de Maastrichtse binnenhaven – het Bassin – laat weten dat zij weer een speciaal programma heeft.

Stichting Wahlwiller Wijnfeesten organiseert dit jaar geen feest, maar heeft wel (net als vorig jaar) diverse wijnboeren bereid gevonden om op zaterdagmiddag 25 en zondagmiddag 26 september in hun wijngaard aanwezig te zijn om wandelaars op de Route des Vins (startpunt in het wijndorp) van hun wijnen te laten proeven.

Wijngoed Fromberg heeft een leuk gevarieerd aanbod, van wandelen met knapzak en lelijke eend rijden tot fietsen. Je kunt buiten op het terras of bij slecht weer binnen in de mooi verbouwde wijngasterij een wijnproeverij van stille of mousserende wijnen doen, of gewoon een glaasje wijn drinken. Tevens is er de mogelijkheid om een borrelplank samen te stellen met meerdere streekproducten. Op zaterdagen om 11.30 uur organiseren zij een rondleiding inclusief wijnproeverij van 3 verschillende wijnen waarvan 1 mousserend. Hiervoor kun je tickets kopen via de website van Fromberg.

Hotel Vijlerhof in Vijlen doet ook dit jaar mee, laten Ingo en Alexandra weten.

Het fameuze Chateau Neercanne in Maastricht gaat ook een arrangement samenstellen. In ieder geval gaat er ook dit jaar weer een wijnspijsproeverij komen.

Annaline Doelen laat weten dat ook wijnrestaurant Mes Amis van de partij is. Zeker nu het wijnrestaurant in het land dit jaar geen doorgang kreeg is het een opsteker voor de wijn-spijsfans dat je nog terecht kan in het restaurant in de binnenstad van Maastricht. Laat bij je reservering weten dat je komt voor het Limburgse Wijnweek-arrangement en je krijgt een mooi glas mousserende wijn en amuses als welkomstcadeau.

 

Nieuwe ambassadeur

De Limburger Stan Kerckhoffs (maître/sommelier sinds 2003 bij sterrenrestaurant Latour in Grand hotel Huis ter Duin te Noordwijk) is gekozen tot Ambassadeur Limburgse wijnen 2021.

„Stan is een meester gastheer die de lat hoog legt. Als rasechte Limburger uit het dorp Ulestraten is hij erg betrokken bij de Limburgse wijnen”, aldus Petro Kools (restaurant Da Vinci, Maasbracht) namens de stichting Promotie Limburgse Wijnen.

In een reactie op de benoeming zegt Stan Kerckhoffs: “Ik voel mij zeer vereerd en zal mij inzetten om de Limburgse wijn in het westen te promoten en zeker gedurende de Limburgse wijnweek”.

Kerckhoffs begon zijn loopbaan bij Hotel-Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, na zijn opleiding Gastheer aan de Middelbare Hotelschool in Heerlen. Daarna werkte hij bij Restaurant La Ville en ’t Pakhoes in Maastricht. In 2003 maakte hij de overstap naar restaurant Latour. Dit restaurant wordt sinds 2005 jaarlijks bekroond met een Michelinster en behaalde in de GaultMillau gids van 2016 zestien koksmutsen. Kerckhoffs bekwaamde zich in 2005 verder in het Gastheerschap bij de Gastronoom/Sommelier opleiding van Peter Klosse (artikel uit 2017).

 

Foto: In het midden Wijnambassadeur 2021 Stan Kerckhoffs met rechts Kirsten Abels directeur Domein Holset en links Jules Odekerken van stichting Promotie Limburgse wijnen Foto: Harry Heuts