NIEUWS


Het hout bepaalt de stijl van de wijn – Wat in de barriques zit…

20 mrt 2025 | Premium

De meeste wijnbouwers zullen zeggen dat wijn in de wijngaard gemaakt wordt. Ze hebben gelijk. De basis voor de rijping van de wijn in houten vaten ligt nog steeds in de wijngaard. Ook de vele opties tijdens vinificatie beïnvloeden de latere houtopvoeding. De keuze voor en omgang met de houten vaten spelen echter een niet te onderschatten rol bij de uiteindelijke wijnkwaliteit.


Arne Braeckman uitgeroepen tot ‘Sommelier of the Year 2025’

18 mrt 2025

De 15e editie van de prestigieuze verkiezing Sommelier of the Year heeft opnieuw de meest getalenteerde sommeliers van België in de schijnwerpers gezet.


Kees van Leeuwen presenteert wijnbouwlessen uit het verleden ter voorbereiding op de toekomst

14 mrt 2025

Hoogleraar Kees van Leeuwen is expert op het gebied van terroir en heeft zich de afgelopen twintig jaar gespecialiseerd in wijngaardbeheer in een veranderend klimaat. De geschiedenis van de wijnbouw is er één van voortdurende aanpassing en innovatie, en dit zal ook de komende decennia essentieel blijven.


Het gunstige effect van respectvolle snoei is wetenschappelijk bewezen

12 mrt 2025

Respectvolle snoeimethoden worden vaak toegepast op basis van empirische ervaring, maar is er weinig wetenschappelijke onderbouwing. De studie van Galar-Martínez et al. (2024) is een eerste poging om systematisch de effecten van respectvolle snoeimethoden op de vegetatieve groei van de wijnstokken te beoordelen en wetenschappelijk het effect ervan aan te tonen.


Patrick Nijs deelt zijn visie op regeneratieve wijnbouw

6 mrt 2025

Patrick Nijs, oprichter van Wijnfaktorij, verbouwt op een zo natuurlijk mogelijke manier druiven en maakt er met dezelfde filosofie wijnen van. Een regeneratieve manier van denken en handelen ligt hieraan ten grondslag.


Onderzoek naar de effectiviteit van biologische bestrijdingsmiddelen

4 mrt 2025

Een groep wijnbouwers, voornamelijk hobbyboeren, heeft via de Wetenschapswinkel van Wageningen Agricultural University (WAU) onderzoek aangevraagd naar de effectiviteit van biologische bestrijdingsmiddelen, met name trichoderma, tegen valse en echte meeldauw en botrytis.


Mariëlla Beukers geeft een kijkje in de keuken van de wijnhistoricus

26 feb 2025

Mariëlla Beukers, historica en vinoloog, is expert op het gebied van de wijngeschiedenis van de Lage Landen. Met behulp van unieke bronnen en historische afbeeldingen zal zij tijdens het Wijnbouwcongres van 16 mei 2025 in Maastricht een boeiend verhaal presenteren over de vroegste wijngeschiedenis van de Lage Landen.


Kathleen Van den Berghe is de eerste vrouwelijke Belgische Master of Wine

22 feb 2025

Op vrijdag 21 februari 2025 heeft het Instituut van Masters of Wine (IMW) vier nieuwe leden aangekondigd, waaronder de Belgische wijnmaakster Kathleen Van Den Berghe